Tihti kasutatakse suurtes meetööstustes kõrgfiltreerimist, mis on tehnoloogiline protseduur, mille käigus mett kuumutatakse. Vahel ka lahjendatakse ning pressitakse kõrge survega läbi väga peenikese filtri, et eemaldada õietolmu. Selline mesi on vedel igal aastaajal, voolava koostisega ja kaotanud praktiliselt kõik kasulikud omadused.

Suurtootjate mee lahjendamiseks kasutatakse tihti suhkru- või glükoosisiirupit. Paljud mesinikud kasutavad mesilaste talvetoiduks suhkrulahust ning kui kevadeks pole sellest töödeldud mesi mesilaste endi poolt ära söödud, siis võib juhtuda, et ostate mett, mis ei ole tegelikult mesi, vaid ümbertöödeldud suhkrusiirup. Samuti toodetakse laialdaselt kunstmett, mis on valmistatud rafineeritud suhkrust erinevate maitse- ning värvainete lisamise teel. Sellisel magusainel on meega sarnane vaid välimus - kui sedagi.

Loodusliku mee põhilised koostisosad on vesi ca 18%, süsivesikud glükoos ning fruktoos umbes 75%. Lisaks sisaldab mesi mineraalsooli, happeid, eeterlikke õlisid, biostimuleerivaid aineid, vitamiine, värvaineid ja fütontsiide, kokku enam kui 400 keemilist komponenti. Kuna meesuhkrud on 90% ulatuses lihtsuhkrud, omastab organism mett jäägitult, taastades kiiresti raske tööga kulutatud energiavarud. Mees on mitmesuguseid antibiootilisi aineid, mis hävitavad haigusi tekitavaid baktereid ja hallitusseente eoseid. Mee kuumutamisel muutub tasakaal viimase koostises ja vitamiinide sisaldus märkimisväärselt ning tegemist ei ole enam toiduainega, mida võiks ka ravieesmärgil kasutada.

Kristalliseerumine toimub sõltuvalt meeliigist kuni 6 nädala jooksul peale vurritamist. Novembris vedelat mett müüv mesinik on seda eelnevalt tõenäoliselt sulatanud. Mee sulatamine peab toimuma väga madalal temperatuuril (vähem, kui 45 plusskraadi) ja on äärmiselt aeganõudev protsess. Kõrgemal temperatuuril sulab mesi kiiresti, kuid kaotab kasulikud omadused koos vitamiinidega. Kui nõuetekohaselt mesinikud mett sulatavad, teavad täpselt vaid nemad, siiski kaotab mesi ka kõige ettevaatlikumal taasvedeldamisel mõned protsendid oma headest omadustest. Seega on kõige kindlam sügisesel, talvisel ja kevadisel ajal osta mett, mis ei ole vedel.

Merevaigukarva sillerdav, täiesti läbipaistev mesi on sulatatud. Värske mesi on värvilt küllaltki tagasihoidlik ning õrnalt hägune. Kui mett sulatamisel veidigi üle kuumutada, on maitsmisel tunda kerget karamellimaitset. Korralik mesi tekitab kurgus kerge kipitustunde, suhkrumee puhul seda jällegi ei juhtu.

Kvaliteetne mesi kristalliseerub ühtlaselt - on pigem kreemja struktuuriga, muutudes sealjuures tublisti heledamaks. Kui purgis olev mesi on kahekihiline, peal vedelam ja tumedam ning allpool heledam paksem kiht, on tegu valmimata meega. Kristalliseerunud, kuid eri tooni kihtidega mee puhul on purki valatud üksteise järel erinevatel aegadel vurritatud meed ja meel endal pole viga midagi.