Julge lõikus teeb ilusaks

- Kuigi kultuurroosid ei moodusta nagu kibuvitsad tõrsikuid ehk kibuvitsamarju, üritavad nad siiski pärast õitsemist viljuma hakata. Sellega tekib õitsemises seisak. Äraõitsenud õisikud tuleb sellepärast kohe ära lõigata.

- Väga oluline on lõigata õige koha pealt: lugege õie(kobara)st allapoole kolm või neli lehte ja tehke lõige viimase lehe pealt. Nii jääb lõikekoht allapoole ning sealt kasvama hakanud uued võrsed on tugevamad, pikemad (20–25 cm) ja õitsevad paremini.

- Paljud teevad sellise vea, et korjavad närbunud õied lihtsalt peoga korvi sisse või lõikavad vana õisiku ära otse selle alt. Sel juhul hakkab roos kasvatama uusi võrseid alt pookekoha juurest ja teine õitsemine viibib, sellised võrsed lähevad õide alles augusti lõpus. Õige lõikamine kiirendab uut õitsemist.

- Paljud pargiroosid moodustavad ilusaid tõrsikuid, mis kaunistavad suve lõpus põõsaid ja mida tasub koguda C-vitamiini rikka tee valmistamiseks. Selliseid pargiroose ärge lõigake, laske põõsastel rahus viljuda.

- Pärast iga põõsa lõikamist on soovitatav kääre desinfitseerida, et võimalikud haigusetekitajad ei kanduks edasi teistele roosidele.

Kuivaga tuleb kindlasti kasta

- Vihmavaesel ajal kastke roosipõõsaid. Kord nädalas, aga siis põhjalikult: vesi peab jõudma umbes 40 cm sügavuseni mulda.

- Igale põõsale andke üks ämbritäis vett. Ärge valage seda mullale korraga, vaid järk-järgult, neljandiku ämbri kaupa, et vesi jõuaks korralikult maa sisse imbuda.

Multšige rohuniitega

- Rohuniide on suurepärane niiskust hoidev multš roosipeenrale, lagunedes annab see mulda rohkelt lämmastikku ja muid toitaineid. Aia esinduspeenral võib rohumultš muidugi silma riivata.

- Päris värsket niidet ärge peenrale laotage, see meelitab ligi teod ja nälkjad. Pange see suurde prügikotti ja lisage happesuse neutraliseerimiseks 1–2 peotäit puhast lehtpuutuhka. Varsti on teil kotis mõnusalt läbi haudunud pruun pudi. Laotage see roosipõõsa alla ja kobestage kergelt mulla sisse.

Nõgeseleotis ja roheline seep

- Nõgeseleotis on hea väetis ja peletab taimekahjustajaid. Valage värskelt purustatud kõrvenõgeste peale sooja vett (1:1) ja katke anum. Leotis on kasutusvalmis 10–14 päeva pärast. Väetamisel lahjendage seda veega vahekorras 1:10, kahjurite ja haiguste tõrjel läheb vaja kangemat kraami – 1:5.

- Jahukaste hoiab eemal vana hea roheline seep. Selle lahusega pritsides tekib aluseline keskkond, mis seeneeostele ei meeldi.

- Lehetäide vastu võiks proovida ka soolikarohu leotist. Paari pritsimise järel on soovitatav vahendit vahetada, sest taimekahjustajad võivad selle vastu immuunseks muutuda.