Kokku sai pottidesse pandud 15 seemet ning neist on alles jäänud vaid üks.

Teised surid juba kolmandal kuul ära.

Nüüd kui suvi läbi, on näha, et puu ei taha enam kasvada. Ei teagi, milles on probleem: kas õhuniiskuses või väheses valguses.

Okkad on kõik allapoole ära vajunud, samas on nad väga pikad. Kas peaks neid äkki kärpima? Alumised okkad on ära kuivanud ning uutel ülemistel on otsad kuivanud.

Täpset puu liiki ei oska öelda, kuid tõenäoliselt mingi Jaapani mänd ta on.

Mida teha, et puu jääks ellu.

Vastab Eesti Bonsai Klubi juhatuse liige Taivo Paeveer:

Kaugdistantsilt on raske täpset hinnangut anda.

Liike võib mitu olla, sellise pikka ohtega on kollane, valge ja kanaari mänd. Pigem tahaks pakkuda kahte esimest, sest tõenäoliselt pakutakse valdavalt nende seemneid. Ja kanaari mänd peaks noorelt olema pigem sinakashallikas.

Üks põhjus, miks taim ei soovi kasvada, on tema soov puhkeperioodi järgi.

Okaste otsad võivad olla pruunid madala õhuniiskuse tõttu, mis toas valitseb. Valgustingimused on meil tubades talvisel ajal nagunii kohutavad, eriti kui taim asetseb veel kuskil põhjapoolse akna juures ja aknast tükk maad eemal. Õue ka ei saa taime viia, sest see tähendaks kohest hukku.

Parim oleks teda praegu hoida valges ruumis, kus temp on 0...5 kraadi. Talvel võivad isegi mõned kraadid miinust tulla. Teine võimalus on lasta tal kohaneda madalate temperatuuridega ja viia õue, asetada maja lõuna serva äärde, parim kui maa sisse ja katta kuuseokstega. Aga okaste kärpimist hetkel kindlasti mitte ette võtta!

Siit ka üks tähelepanek. Kuna bonsai on minimalistlik, siis selliseid pikaokkalisi ja suurelehelisi liike on keeruline kasutada. Samas kunagi ei tea, mis liigi seemned seal pakis on.

Sellisel moel (seemnetest) bonsai saamiseks tasuks pigem meil kohapeal kasvavaid/kättesaadavaid männi (vt puude) liike (st nende seemneid) kasvatada. Esiteks on nad ju harjunud meie kliimaga ja võib rahumeeli õue jätta. Potis või vastavas kastis kasvatav taim võib rahumeeli õues kasvada aastaringselt, kuni teda saab hakata bonsaiks koolitama.