VÄINO PALLUM

Kirjeldatud nähud viitavad tõesti, et taimed on viirushaiged. Neid on tabanud kaks või koguni kolm viirust. Lehtede kimardumist põhjustab kimarlehisuse viirus (Pelargonium leaf curel virus). Haiguse algstaadiumis on lehtedel, enamasti noorematel, väikesed helekollased või kahvaturohelised laigud, mis hiljem muutuvad tähekujuliseks ja tumenevad ning lõpuks kärbuvad. Lehed kimarduvad (kortsuvad) ning taime kasv kängub. Lehesooned, hiljem kogu lehelaba kolletub.

Esmased haigustunnused on hästi nähtavad kevadel märtsist maini. Ebaloomulikku lehe kimardumist võib tugevamini esineda soojas kuivas kasvuruumis.

Kollakasrohelisi rõngakujulisi laike tekitab pelargooni ringlaiksuse viirus (Pelargonium ringspot virus). Sellele viirusele on eriti vastuvõtlik viirpelargoon (P. zonale).

Pelargooni õielehtede heleda-triibuliseks muutumises on süüdi pelargooni-kirjuõielisuse viirus
(P. flower break virus). Kergemini nakatuvad sellesse pelargooni roosaõielised sordid. See viirushaigus levib kiirelt, kuna on ka mehaaniliselt ülekantav, näiteks lõikeriistadega.

Viirushaigustest tabandunud pelargoonidel võivad esmased haigustunnused suvel täielikult kaduda, kuid ilmuvad järgmisel kevadel uuesti ja siis juba märksa tugevamini. Niisuguseid haigestunud taimi ei ole võimalik mitte kuidagi ravida – need tuleb lihtsalt hävitada.

Pelargooni viroosid kanduvad edasi pistikutega ja haigestunud taime mahlaga pistikute lõikamisel. Viirust siirutavad taimelt taimele ka lehetäid ja kasvuhoonekarilased.

Kui tahate kodus taimi paljundama hakata, valige pistikute tegemiseks vajalikud emataimed välja kevadel, mil haigustunnused paremini esile tulevad. Siis on võimalik haiguse massilist levikut vältida pahanduseallika kõrvaldamisega.

Pistikute lõikamisel peate nuga vahepeal desinfitseerima kaaliumpermanganaadi lahuses, eriti kui emataimi on mitu. Selleks sobib ka 80% viin.

Jälgige hoolega toataimede tervislikku seisundit, samuti lehetäide ning kasvuhoonekarilaste võimalikku esinemist.

Kahjurite tõrjeks pritsige taimi NeemAzal-T/S-i lahusega (3-4 ml ühe liitri vee kohta) või küüslauguleotisega.