Hakkasime vaatama, et Targu Talita Thunide kalender on nihkes. Kui Targu Talita kalendris on näiteks 3.01.14 juurepäev, siis “Aasta aias” hoopis õiepäev jne. Internetist oli võimalik leida ka saksakeelne Thunide kalender. Seal ühtib kalender samuti “Aasta aias” näidatud infoga.

Vastab Jaanus Möldre

Eesti Biodünaamika Ühing

Segadus tuleneb asjaolust, et mitmed muud aiakalendrid, mis põhinevad astroloogilistel tähemärkidel, kasutavad eksitavalt Maria ja Matthias Thuni “Külvikalendri” mõisteid ning koguni nime. Thunide “Külvikalender” põhineb reaalsetel tähtkujudel, mis on astroloogiliste tähemärkide suhtes kahe-kolmepäevases nihkes. Sellest ka erinevus, mis on palju segadust tekitanud.

Tavaastroloogias on kasutusel kaheteistkümneks võrdseks tähemärgiks jaotatud sodiaagiring. See jaotus algab taevaekvaatori ja Päikese näiva liikumistee lõikepunktis ehk nn kevadpunktis. Sodiaagivöö jaotati kaheteistkümneks võrdseks tähemärgiks Kreeka kultuuri lõpuperioodil, mil kevadpunkt asus Jäära tähtkuju alguses ning seetõttu anti igale jaotusele nimi vastava tausttähtkuju järgi.

Sodiaagi jaotus ja tähemärkide nimed ei lange praegusel ajal enam kokku nende tausttähtkujudega, kuna Maa telje asend muutub ning selle tagajärjel nihkub kevadpunkt iga aastaga 50,25 kaaresekundit päripäeva.

Selline väike nihe summeerub 72 aastaga 1 kraadiks, 2150 aastaga 30 kraadiks ja umbes 26 000 aastaga jõuab kevadpunkt tagasi lähtekohta. Praegu paikneb kevadpunkt Kalade tähtkuju lõpukraadides.

Tähtkujudeks nimetatakse taevatähtedest moodustunud kujundeid, astronoomilises tähenduses hulknurkselt piiritletud pindu taevasfääril, mille sisse jäävad tähtkuju tähed. Kuigi sodiaagi tähtkujud asuvad ebaühtlaselt ning tungivad osalt üksteise sisse, on täpsete vaatluste ja katsetega kindlaks tehtud nende mõjusektorid. Tähtkujude mõjusektorite laiused kõiguvad 19–45 kraadi vahel (täpne kraadväärtus joonise välisringil).

Maria ja Matthias K. Thuni “Külvikalendris” avaldatud soovitused põhinevad pikaajalistel vaatlustel ja kogemustel. Neist ilmnes, et muutused ilmastikus, taimede kasvus, putukate, loomade ja lindude käitumises alluvad iseloomulikele rütmidele.

Need rütmid seostusid veenvalt Päikese, Kuu ja teiste planeetide liikumise ja konstellatsioonidega sodiaagi tähtkujudes, mitte aga astroloogilistes tähemärkides.

Külvikalendri aluseks on niisiis tähistaevas nähtavate tähtkujude süsteem, seda tuleks segaduste vältimiseks silmas pidada.