Iluõunapuu on madal ja kompaktse kasvukujuga puu, kellest saab vastavalt aia kujundusele üksikult või väikse grupina luua atraktiivse pilgupüüdja.

Iluõunapuudel on sageli väga palju suuri valgeid kuni tumeroosasid ning isegi peaaegu punaseid õisi, nende lehed võivad olla kas rohelised, purpursed või lausa punased. Maikuu hakul avanevad pungad massiliselt üksteise võidu. Pisikesed õunad ehivad puud suve lõpus ja sügisel. Nende värv on enamasti särav kollane, roosa või punane.

Õunapuud aia iluks valides, tuleks kirjeldamatult suure valiku hulgast eelistada neid liike ja sorte, mis on meie tingimustes katsetatud ja vastupidavad. Alati on kindel valik:

´Professor August Vaga´ - lehed on purpurse jumega, õied roosad, õunad on pisikesed ja punased nagu suuremat sorti jõhvikad. Tegemist on kodumaise, väga vastupidava ja erakordselt ilusa sordiga, mis aretatud Luual. Teda kasutatakse palju avalike haljasalade ehtimiseks.

Iluõunapuu ´Red Splendor´ on roheliste lehtedega, roosade õitega ja sügisel rikkalikult täis erepunaseid söödavaid kirsisarnaseid õunu. Ameerika president R.Nixon kinkis selle puu 1972.aastal oma riigivisiidil Hiinasse hiinlastele. Puu on meie tingimustes külmakindel ja väga lihtsalt kasvatatav.

´Royalty´ on juba aastaid tuntud ning kasvatatud sort. Purpurse tooniga lehed on tihti pungadest väljas juba koos õitega ning lehevärv on kõige tumedam iluõunapuude seas. Õied on intensiivselt roosad ja väikesed õunad tumepunased. Puu on ka üks kõige kõrgema kasvuga iluõunapuu: kõrgust võib sirguda kuni 8 meetrit.

´Golden Hornet´ on saleda, ovaalse kasvukujuga väike puu. Tema õiepungad on roosad, aga nendest avanevad siiski suured valged õied. Tal on laiad, dekoratiivsed rohelised lehed. Sügisel ja talve hakul kaunistavad puud kirsist pisut suuremad, erkkollased, punasesäbrulised õunad. Loetakse õunarohkemaks kõigi iluõunapuude seas.
Jaga
Kommentaarid