Üheks selliseks viinapuuks on roosade tarjade ja ilma kivideta marjadega `Einset Seedless`. “Marjad on keskmise suurusega ja väga hea magusa maitsega. Kõik poeviinamarjad on nende kõrval nagu magedad. Proovid ja tunned, et nagu oleks kerge magus varjund, aga nagu ei ole ka,” täpsustab Ülle. Samuti kiidab ta terrassipuukesena sorti `Summer Sweet`, mis on väga saagikas juba väga noorelt ning väikesed marjad on väga maitsvad.

Lõunaamaal reisinud inimesed on kindlasti näinud, kuidas sealsete majade kõrval kasvavad ühe kauni tüvega viinapuud, mille oksad rippuvad alla ning toeks on tokk. “Eesti viinamarjadest on samuti võimalik tüvevorme teha, kui osatakse puud õigesti lõigata ning kui kodus on hea koht, kus potti talvitada,” räägib Ülle. Terrassil võivad esimesed karmimad öökülmad viinapuu juured sügisel ära näpistada.

Kurista roosiaia rajaja ja praeguse Laiuse aiandi peremehe Lauri Laaseri vanaisa Ferdinand aretas magusa viinamarjasordi `Black Hamburg`külmakindlaks. See päranduseks saadud viinapuu on Laaserite peres potielu elanud rohkem kui seitse aastat.

Vaarikas ja pampel
Kes viinapuu kasvatamist pelgab, neil soovitab Lauri Laaser just lastega peredel terrassile kasvama tuua madalakasuvulise vaarika `Ruby Beauty`. See taim sirgub kuni meetri kõrguseks ja on väga maitsev. “See vaarikas tunneb end kogu elutsükli potis väga hästi, nagu bonsai,” räägib Lauri.

Ruby Beauty vöib talvituda vabalt ka keldris, pea-asi, et läbi ei kuiva. Eduka talvitumise eesmärgil tasub Ruby Beauty aiamaale istutada, loomulikult enne öökülmi. Kuid istutada vöib ka koos potiga, siis on järgmine aasta kergem neid jälle mullast vötta ja ilupotiga terrassile panna.

Kui on soovi, võib need vaarikad lõpuks jättagi aiamaale. Ülle usub, et mõnele võib see isegi aeda väga hästi sobida, sest `Ruby Beauty` vaarikast hekk on kena, sest on tihe ja madal.

Nii marju kui ilu pakkuv on ka papmpel ´Reuben´. Taim kasvatab marju üheaastasel oksal. Tõsi, selle taime kasuks otsustades, tuleb lapsi hoiatada – sellel on okkad. Lauri ja Ülle kiidavad pamplit, sest see on hästi on dekoratiivne, marjad valmivad vaarikast varem ja on vitamiinirikkad. Kahjuks on pampel külmakartlik, kannatab kuni 15 miinuskraadi.

Pampel kasvab ka meil looduses, kuid mitte kuigi saagikalt ning okkad on ikka hirmus kraapivad. Muidugi, on olemas ka okasteta sorte, kuid nende saagikus ja külmakindlus on omaette teema.

Tomat ja kartul ühes potis

Kanepi aiandist soovitab tegevjuht Margus Vahtramäe rõdu või potitaimeks tomat-kartulit ehk tomtatot nimega `Chera`. Tegemist on poogitud tomatiga, mis vajab tuge, sest kasvab päris kõrgeks(1,5 m). Kasvamiseks vajab samasuguseid tingimusi nagu tomat. Kindlasti tuleb taim kodus istutada sügavale potimulda.

“Suvepäikeses saab sellelt taimelt korjata hästi hea maitsega kirsstomateid ning sügisel, kui tomat pealt kadunud, tuleb uus saak – värsked kartulid,” kiidab Margus. “Kasvatasin ise sellist 15 liitrises potis. Tomatid olid magusad, mõnusad ja kartulisaak oli üllatavalt korralik!”

Rohelust ja kauneid söödavaid õisi saab terrassile tuua kurgirohtu kasvatades. Margus ütleb, et see hästi ilus taim on külmaõrn, kuid neid õisi võib kasutada nii maitsestamiseks kui kaunistamiseks.