Kodus keetis pohlad kõrvitsatükkidega moosiks (vist ilma suhkruta). Hiljem segada juurde mett ning tuleb väga maitsev suutäis.

JÕP (jõhvikas-õun-pohl)

1 liiter pohli,
1 liiter jõhvikaid,
5 liitrit tükeldatud õunu,
4 klaasitäit vett,
2 kg suhkrut (kes tahab tihkemat moosi, see võib lisada veel 0,5 kg).

Tükeldan kogu selle materjali köögikombainis püreeks. See kogus mahub täpselt 7-liitrisesse potti.

Vargamäe armastus

200 g maasikaid
500 g kõrvitsa tükke
200 g pohla
500 g suhkrut

Oru jõulud

300 g pihlaka õunu
300 g pohla
300 g tükeldatud porgandit
300 g ploomi (kivideta)
900 g suhkrut
maitseks kardemoni

Pohla - kabatšoki moos

0,5 kg pohli,
0,5 kg kabatšokke,
150 g suhkrut,
100 g vett,
150 g suhkrut,
15 g ingverit,
6 nelgitera.

Koori kabatšokk, eemalda viljaliha ja lõika 1 cm suurusteks kuubikuteks.

Vala potti 0,5 kl vett, lase keema ja lisa pohlad. Kui pohlad on keema hakanud, lisa kuubikuteks tükeldatud kabatšokid ja sega pohladega segamini. Lisa suhkur, riivitud või hästi väikesteks tükkideks lõigatud ingver. Keeda umbes 5 minutit ja lisa nelgiterad. Keeda keedist veel umbes 15 minutit, eemalda nelgiterad ja pane moos purkidesse ja kaaneta õhukindlalt.

Sobib hästi lihatoitude juurde.

Pohlad-ploomid

Kuna tänavu on hea pohla-aasta, siis proovisin järgmist varianti.

2 kg pohli
3 kg ploome
3 kg suhkrut

1/2 kl vett

Keetsin marju tasasel tulel umbes 15 minutit, vahepeal pudrunuiaga neid purustades. Osa jätsin terveks. Lisasin suhkru, keetsin tasasel tulel veel 15 minutit.

Väga huvitav kooslus. Ploomid andsid pohladele vahva maitsenüansi juurde.

Moosi panin kuumalt purkidesse. Vanarahva tarkust kasutades lasksin moosil jahtuda. Moosile tekkis huvitav kelme peale. Alles siis kaanetasin purgid.

Tundub, et see moos sobib hästi kookide vahel, vahest ka verivorstide peale.

Karusmarjamoos pohladega

Kuna mul on aias ka hästi suurte marjadega karusmarjapõõsas, siis siit järgmine moos.

1 kg karusmarju
1 kg pohli
1 kg suhkrut
1/2 kl vett
näpuotsaga vanilli

Marju keetsin tasasel tulel umbes 15 minutit, siis lisasin suhkru, vanilli. Keetsin tasasel tulel veel 20 minutit. Panin kuumalt purkidesse ja jahtunult kaane alla.

Moos tuli veidi vürtsikas. Hea kookidele, pudrule, liha kõrvale.

 POHLA-SUVIKÕRVITSA  MOOS

1 kg pohle + 200 grammi pohle
1 kg puhastatud suvikõrvitsa kuubikuid
200 grammi vett
1 kg suhkrut, võib teha ka pruuni suhkruga

Muidugi suhkrukogus sõltub sellest, kui magusat moosi keegi armastab. Kas teha salatiks või panngoogimoosiks.

Pane potti vesi, pohlad, suvikõrvits keeda pehmeks. Püreestasaumikseriga. Tõsta uuest keema ja lisa suhkur, keeda umbes 20 minutit.Tõsta tulelt , jahuta veidi ja lisa klaasi täis tooreid pohli, sega jatõsta kuumutatud purkidesse sulge õhukindlalt.Samuti teen ma pohlatoorhoidist, purustan pohlad lisan natuke suhkrut ja lõpuks panen sisseterved pohlad ja külmutan karpides. Verivorsti juures on nii hea kuiterved pohlad salatis prõksuvad ja annavad hapukas-mõrkja värske maitse.

PPP (Pille pirni-pohla moos)

2 dl vett
1 l pohli
1 l pirnikuubikuid
2 dl suhkrut

Panen vee keema, lisan pohlad, keedan veidi. Lisan pirnikuubikud.Katsun tikuga, kas on parajalt pehmed. Lisan ettevaatlikult suhkru.Keedan veel 10 minutit.

Pohlad-õunad-arooniad

Endale mulle meldib eelkõige pohla moos. Seda retsepti kasutan siis, kui ei ole aega pohlale minna.

1l  arooniaid
4l õunu
1l pihlakaid
suhkrut muidugi maitse järgi (olen sinna ka vaniljet pannud, see annab mõnusa lõhna)