Palaval päeval peletab väsimuse kiirelt valmistatav külm supp. Ent esimeste metsaseentega maitsestatud soe supp kuulub ka suve juurde, kuigi tänu külmutatud aedviljale võib seda keeta igal aastaajal.

Lillkapsasupp

1 ½ l kanapuljongit
ca 500 g lill- ja spargelkapsast
½ kl piima
2 sl jahu
1 munakollane
1 sl võid
soola
riivitud muskaatpähklit
hakitud tilli

Tükeldamata kapsad keetke puljongis pehmeks, siis võtke leemest välja, nõrutage ja tükeldage väiksemateks õisikuteks. Võist, jahust ja piimast valmistage hele kaste, maitsestage soola ja muskaadiga. Kallake kaste puljongisse. Laske supil keema tõusta, siis lisage vahustatud munakollane. Võtke keedunõu tulelt, pange tükeldatud kapsad supi sisse, puistake peale hakitud tilli ning serveerige röstitud saiaga.

Lillkapsa-aedoasupp

2 l vett
½ supikana
400 g lillkapsast
200 g aedoakaunu
1 porgand
1 sibul
3 küüslauguküünt
3 kartulit
2 tomatit
soola
jahvatatud musta pipart

Keetke kana sibula, küüslaugu, porgandi ja maitseainetega vees pehmeks. Tõstke kana leemest välja jahtuma. Tükeldage puhastatud kartulid ja oakaunad, keetke leemes poolpehmeks. Seejärel lisage väiksemaks murtud lillkapsaõisikud. Tomatid lõigake sektoriteks ning lisage keetmise lõpul koos kontidelt eemaldatud ja tükeldatud kanalihaga.

Rootsipärane seenesupp

1 ½ l kanapuljongit
ca 500 g puravikke või šampinjone
2 sibulat
1 paprika
1–2 sl võid
1 kl piima
1 kl valget lauaveini
soola
hakitud tilli
hapukoort

Tükeldage seemnetest puhastatud paprika, puhastatud seened ja sibulad. Pange need keedunõusse võiga hauduma. Segage aeg-ajalt. Kui sibul on klaasjaks muutunud, maitsestage soolaga, valage juurde kuum puljong ning keetke umbes 10 minutit. Siis lisage piim ja vein. Kui supp keema tõuseb, võtke keedunõu tulelt. Serveerimisel lisage tilli ja kaunistage hapukooresilmaga.

Köögiviljasupp kukeseentega

2 l vett
200–300 g kodust hakkliha
2–3 porgandit
1 petersellijuur
3–4 kartulit
1 väike lillkapsas
peotäis lestherneid
1 sibul
1 sl õli või võid
peotäis kukeseeni
soola
½ tl jahvatatud musta pipart
hakitud tilli

Kuumutage keedunõus rasvaine, lisage hakitud sibul, peenestatud porgand, petersell ja hakkliha. Praadige aeg-ajalt segades kerge pruunistumiseni. Maitsestage soola ja pipraga. Valage kuum vesi peale, lisage tükeldatud lillkapsaõisikud, poolitatud lestherned ja kartulikuubikud ning keetke, kuni aedviljad on pehmed. Veidi enne keetmise lõppu pange supi sisse tükeldatud seened. Serveerimisel lisage hakitud till.

Püreesupp segaseentega

2 l lihapuljongit
1 porgand
10–12 keskmist kartulit
soola
200 ml kohvikoort
värskeid kupatamist mittevajavaid seeni
1–2 sl võid
hakitud maitserohelist

Keetke tükeldatud kartulid ja porgand puljongis pehmeks, püreestage ning segage juurde koor. Puhastatud tükeldatud seened praadige pannil võis, maitsestage soolaga ja lisage püreele. Serveerimisel puistake peale maitserohelist.

Kuldne viinerisupp

1 ½ l vett
400 g viinereid
ca ½ kg porgandeid
2 sibulat
3 küüslauguküünt
½ väiksemat kaalikat
2 sl õli
1 kanapuljongikuubik
200 g sulatatud juustu
1 loorberileht
1 sl karrit
½ tl kollajuurt
½ tl purustatud musta pipart
soola
hakitud petersellilehti
peenestatud tilli

Puhastage ja riivige juurviljad. Sibul ning küüslauk hakkige peeneks. Valage õli keedunõusse, kuumutage ning lisage karri ja kollajuur. Seejärel pange keedunõusse riivitud juurviljad ja peenestatud sibul koos küüslauguga. Kuumutage segades paar minutit, lisage vesi ja purustatud puljongikuubik. Maitsestage loorberi ja pipraga. Keetke umbes 10 minutit, siis lisage noaotsasuurused juustutükid ja laske neil supis üles sulada. Lõigake viinerid umbes 10 mm paksusteks ratasteks ja segage supisse. Laske toidul keema tõusta, siis võtke tulelt. Kontrollige maitset, vajadusel lisage pisut soola. Enne serveerimist laske umbes 10 minutit tõmmata. Kaunistage supp hakitud peterselli ja tilliga.

Külm peedisupp

2–3 väikest keedetud peeti
3 keedetud kartulit
1 pikk salatikurk või paar väikest kurki
3 keedetud muna
peotäis sibulapealseid
soola
suhkrut
sinepit
sidrunimahla
1 l kalja või hapendatud kasemahla
külma mineraalvett või purustatud jääkuubikuid
400 g maitsestamata jogurit või hapukoort (10%)

Koorige keedetud peedid ja kartulid, lõigake väikesteks kuubikuteks. Koorige kurk ja lõigake samamoodi peeneks (õrna koorega kurke pole vaja koorida). Maitsestage jogurt või koor sinepi, soola, suhkru ja sidrunimahlaga, lisage peenestatud sibul ning köögiviljakuubikud. Segage korralikult läbi ja hoidke 15 minutit külmikus. Siis valage juurde kali või kasemahl. Kui kali on liiga magus või kasemahl liiga hapu, segage neid külma keedetud veega, mineraalveega või jääga. Serveerimisel lisage munasektorid.

Vürtsikas jogurtisupp

½ l maitsestamata jogurtit
½ l külma aedviljaleent
2 tl õli
1 tl purustatud musta pipart
1 sl röstitud köömneid
1 tšilli
1 küüslauguküüs
pisut soola
½ pikka salatikurki
1 tl peenestatud tilli

Puhastage tšilli seemnetest ja peenestage, jahvatage köömned. Mikserdage jogurt ja hästi külm aedviljaleem koos köömnete, õli, tšilli ning hakitud küüslauguga sametiseks vedelikuks. Valage supp tirinasse ning lisage väikesteks kuubikuteks lõigatud kurk ja till.

Kurgi asemel võib lisada ka röstitud ja peeneks lõigatud baklažaani, paprikat või kabatšokki.