Paljude kahjustuste puhul kehtib ütlus, et aeg toob selgust, kuid väga pikalt ei tasu ka venitama jääda. Küllap on enamik aiapidajaid jõudnud oma taimed pruunistunud okstest ja okastest juba puhastada.

Kõige rohkem said kannatada madalakasvulised, n-ö roomavad kadakad. Lisaks põlenud oksaotstele on neil ka sisemus tugevasti haudunud – süüdlaseks märg paks lumi ja külmumata pinnas. Kannatanud taime puhul tuleb lihtsalt ära kannatada, kuni on näha, kas ja kus hakkab midagi kasvama. Puhastage kuivanud varis ettevaatlikult ja lõigake välja kasvamismärkideta oksad.

Vähem said hautada taimed, mille oksad olid tõstetud kivide või jämedate okste abil talveks mullapinnast kõrgemale. Kahjuks pole seegi ideaalne lahendus, kui meenutada mõne aasta tagust hiirte laastamistööd: lumevabas talvitumiskohas kadakate all hakkas neile maitsema kadakakoor.

Roomavaid okaspuusorte soovitan kindlasti tuulutada. Mullapinnale puistake lehtpuutuhka või aialupja, sest pisiseentele ei meeldi keskkonna pH järsk muutus. Kasutage ära ka grillimisest jäänud tuhk, kuid kindlasti jahtunult ning ikka mullale, mitte üle taime laiali.

Seente ja bakterite tekitatud okka- ja lehepõletike korral on abi seenhaiguste tõrje preparaadist Aliette, samuti sobib Topas.

1. Pfitzeri kadakal (Juniperus × pfitzeriana syn. J. × media), mida sageli kutsutakse keskmiseks kadakaks, said kõige rohkem kannatada okste tipud, mis esimesena lume alt välja sulasid. Ümbritsevalt lumelt võimsust saanud päike tegi hetkega oma kuivatava töö.

Sellisel taimel lõigake pruunid otsad tagasi rohelise osani. Varakevadel oleks põletust leevendanud lumele puistatud tuhk, kuid kes oskas siis arvata, et raadiost antud hoiatus – päikese UV-kiirgus on tänavu eriti tugev ning ohtlik silmadele ja katmata nahale – kehtib ka okaspuudele.

2. Kirju kadakas (Juniperus squamata) ei armasta märga lund. Lisaks keeldub ta koledaks läinud okkaid-oksakesi vabatahtlikult ära andmast. Puhastage ta ära ja pritsige kindlasti haiguste ennetamiseks.

3. Hiina kadakas (Juniperus chinensis) ‘Stricta’. Tundub, et tallegi ei sobi lumerohked talved. Kõik, mis võimalik, läheb hauduma.

4. Harilikud kadakad (Juniperus communis), nii sordid kui ka looduslik põhiliik, said tänavu väga kannatada. Juuni lõpupoole selgub, kui paljud neist suudavad end taastada ja keda ootab lõke. Aeg-ajalt katsuge käega, kas puu on nõus loovutama oma kolletunud okkaid. Suuremad kuivanud oksad lõigake välja.

Pildil olev kuldkollaste okastega sort ‘Schneverdinger Goldmachangel’ jääb ellu, kuid on kindlasti algul pisut hõredavõitu.

5. Kaljukadakas (Juniperus scopulorum) ‘Blue Arrow’ on kannatada saanud nüüd juba paar aastat järjest. Ei meeldi talle meie märg lumi ja ere kevadine päike lumevangist pääsedes. Taime välimus taastub vaevaliselt.

6. Põikesepõletuse saanud kanada kuusk (Picea glauca) ‘Conica’. Kuigi pungad pole veel avanenud, on näha, et nad on elus. Põlenud kohal avanevadki need tihti hilinemisega, sellepärast tuleb varuda kannatust taime korrastamisel. Aga kui juuni lõpuks pole uut kasvu siiski tulnud, puhastage puu surnud okstest. Tekkinud tühimiku kasvatab puu tasapisi täis.

7. Harilik mänd (Pinus sylvestris) ‘Watereri’ on saanud kannatada lumelt tagasi peegeldunud päikeselt. Puhastage puu kollastest okastest, kuivanud võrsed lõigake välja. Ära võiks murda/lõigata ka keskmise noore võrse, siis täidab puu võrasse tekkinud tühikud kiiremini.

8. Mägi-ebaküpress (Chamaecyparis pisifera) ‘Boulevard’ on lihtsalt päikesehell. Kui selgub, millised oksad on nõus jätkama, puhastage võra.