Savipottide võlu

Savipotid on poorsed ja seega hingavad paremini. Poorsuse tõttu kaotavad nad aga palju niiskust ja lilledele nii vajalikke lahustunud toitaineid. Kuna vesi koos seal lahustunud toitainetega liigub poti seestpoolt väljapoole (lubjarikka vee korral tekib poti pinnale justkui härmatis), liiguvad samas suunas ka taimede juured. Ja kui lillepott jääb kuuma päikese kätte, tulevad kergesti ka ülekuumenemisest tingitud juurte kahjustused.

Jahedamas ruumis on aga savipoti pinnalt mõningane soojuskadu. Savipottides kasvavaid taimi tuleb sagedamini kasta, kuna osa veest aurustub poti pinna kaudu. Savist pott on õrn, maha kukkudes on üsna kindel, et järele jäävad vaid killud.

Plastpott on kerge ja purunemiskindel. Temas on head soojusolud, mis mõjuvad hästi taimekasvule. Kuna aurustumisvõimalused on väiksemad, hoiab plastpott hästi toitaineid ja niiskust. See aga tähendab, et kastmisega tuleb olla veidi tagasihoidlikum kui savipottide kasutamisel. Plastpottide kasutamine paneb suuremad nõudmised ka mullale, see peaks olema suhteliselt poorne ja kobe. Kui plastpotis kasutatakse tihket ja rasket mulda, muutub see taimedele liigniiskuse korral üsnagi ruttu hukatuslikuks.

Orhideedele sobivad läbipaistvad klaas- või plastpotid, kuna nende rohelised juured omavad samuti võimet fotosünteesida. Läbipaistvad potid ei sobi aga neile orhideedele, kes kasvavad maapinnal (nt ludiisia).

Keraamilised ja portselanist potid

Keraamilised ja portselanist potid on nägusad, nad ei vaja ei alust ega ümbrisepotti. Tihtilugu puudub neil aga põhjas liigse vee äravalgumiseks ava. Sellisel juhul kasutada kindlasti põhjas kividest, kergkruusast vms materjalist drenaažikihti. Ka peaks sellisesse potti istutatud taimede kastmisega olema veidi tagasihoidlikum.

Poti valikul tuleks lähtuda taimedest, mida kasvatatakse. Kuid kindlasti ei tohiks see olla taime jaoks liiga suur, sest seal on optimaalse niiskuse hoidmine keeruline. On oht kasta liiga vähe või siis jällegi liigselt. Uus istutuspott võiks eelmisest olla vaid kuni paar sentimeetrit suurem. Kuid kindlasti peaks olenemata poti materjalist olema põhjas poorsest materjalist drenaažikiht või ava liigse kastmisvee äravalgumiseks.

Lillepotile lisaks kasutatav ümbrisepott võiks olla piisavalt suur, et õhk pääseks liikuma. Ümbrisepotti kogunev liigne vesi tuleks aegajalt ära valada. Muidu võib kiiresti tekkida olukord, kus muld istutuspotis muutub liigniiskeks ja taimede juured hakkavad mädanema ning kogu taim hukkub. Et lillepotist välja valguv kastmisvesi ei teeks liiga aknalauale või mööblile, peaks alusnõugi olema materjalist, mis vett läbi ei lase. Vastasel korral on inetud ja raskesti eemaldatavad randid kerged tekkima.