Valgustid jagunevad suures plaanis kaheks: need, mis on pigem dekoratiivsed, näiteks päikesepaneeliga töötavad maasse torgatavad piikvalgustid ning juhtmetoitega nö päris valgustid. Juhtmetoitega valgustite alla kuuluvad postiga laternvalgustid, seinavalgustid ja prožektorid.

Elektrivooluga töötavad aiavalgustid on peamiselt disainitud klassikalise laterna kujuliseks või siis modernselt silindriliseks. Kui viimased aastad on rohkem moes olnud moodsa disainiga valgustid, siis sel hooajal ostetakse jälle enam laternaid. Postvalgustite kõrgus varieerub 40 cm seadetest, mida saab aiaposti otsa või maapinnale asetada, kuni kahemeetriste aristokraatlike laternateni.

Säästulamp ja liikumisandur kokku ei sobi

Valgusti kõige olulisem osa on valgusallikas. Harjumuspärane hõõgpirn on kõige odavam, kuid suhteliselt energiaablas ning põleb kiiresti läbi.

Säästupirnide suur pluss on energiasääst, miinusena ei kannata paljud mudelid külma õuetemperatuuri. Odavamad säästupirnid kaotavad juba null kraadi juures kolmandiku oma valgusjõust. Samas müüakse spetsiaalseid külmakindlaid säästupirne, millel on vastav tähis pakendile märgitud. Kuna liikumisandur tähendab valgusallikale mitme(kümne)kordset sisse-väljalülituste kordade suurenemist, siis tavalisele säästulambile selline intensiivsus ei meeldi ja ta võib läbi põleda kiiremini kui tavaline hõõglamp. On ka erandeid. Mitmed kvaliteettootjad mainivad lampidele ka lülituskorrad (näiteks Osram Dulux EL longlife - kuni 500 000 lülituskorda). Odavamad säästulambid sobivad sinna, kus valgustit pidevalt sisse/välja ei lülitata.

Led valgusti külma ei karda, kuid üksik led-diood ei anna ka palju valgust ja on pigem dekoratiivne. Piisava valgusjoa tagamiseks müüakse led-välisvalgusteid (nii posti otsa kui ka seinale kinnitatavaid), mis sisaldavad isegi 50 dioodi.

Ledi kasuks räägib kompaktne suurus, näiteks saab led-valgusti või komplekti paigaldada terrassi sisse tehtud süvisesse. Odavamad led-valgustid maksavad alla saja krooni tükk. Led-komplektid on kallimad, makstes kuni tuhat krooni. Saadaval on ka power-led valgustid, mis annavad sama palju valgust kui tavaline halogeenpirn, kuid tarbivad paarkümmend korda vähem energiat. Power-ledi hinnad on vahemikus 1200-5000 kroon. Saadaval on ka led-prožektorid.

Led valgusti eluiga võib ideaalis ulatuda kuni kümne aastani, kuid odavamad mudelid kipuvad palju kiiremini läbi põlema. Põhiline on jälgida, et õues kasutamiseks valitud valgusti on niiskuskindel.

Juhtmekaabel peab olema niiskuskindel

Valgustite jaoks kehtib lihtne reegel – kui soovid valgust, siis peab olema kaabliga elektritoide. Kaabli saab lihtsalt maa või aiaplaatide alla peita. Siin on niiskuskindlus väga oluline – tavalist elektrijuhet maa sisse kaevata ei tohi, selleks peab kaabli paigutama spetsiaalse veekindla toru sisse. Samuti müüakse niiskuskindlaid maakaableid.

Juhtmega aiavalgustuse paigaldamisega peaks igaüks ise hakkama saama. Kuid ideaalis tasub seda lasta teha elektrikul, kes paigutab õue eraldi elektrikilbi, lisakaitsmed ja lülitid. Ise juhet vedades on mõistlik osta toas oleva juhtme ning valgusti elektrikaabli vahele õue paigaldamiseks niiskuskindel vahetükk safebox, mis maksab mõnikümmend krooni.

Valgusti niiskuskindluse aste on tavaliselt märgitud ümbrisel ja peaks sisaldama tähe-numbrikombinatsiooni IP 44 või kõrgemat. IP 44 on piisav välitingimustes kasutamiseks, IP 65 tähisega valgusallika võib asetada voolava vee lähedale ning IP 68-st ülespoole võib lambi otse vette asetada. Näiteks valguskivikesed tiigi või basseini põhja.

Päikesepatareiga valgusallikatega on lihtsam, neid saab paigutada ja ümber tõsta vastavalt soovile, samas ei kiirga nad tihti piisavalt valgust.

Ühe liikumisanduri külge mitu valgustit

Valgusteid on saadaval nii liikumissensoriga kui ilma. Liikumisanduriga valgusti üheks funktsiooniks on turvata valgustatavat ala ja võõras süttiva valguse sähvatusega eemale peletada. Teine funktsioon on pimedas teed juhatada, samas säästes energiat, nii et valgus ei põle, kui kedagi läheduses ei ole. Kõige odavam on osta ehituspoest liikumisanduriga 150W prožektor , mis maksab veidi üle saja krooni. 150W valgusti on piisav nii tee valgustamiseks kui ka piisavalt intensiivne, et soovimatud külalised eemal hoida.

Kõikidel liikumisanduritega valgustitel peaks olema võimalik seada anduri tundlikkust vastavalt ümbruskonna hämarusele ning ka reguleerida valgusti põlemisaega. Tsoon, mida liikumisandur jälgib, on tavaliselt 12-15 m ja vaatenurk 180-360 kraadi, olenevalt mudelist.

Kuna terve õue liikumisanduriga valgustitega katmine võib osutuda küllalt kulukaks, siis on võimalik ühe liikumisanduriga valgusti külge ühendada teisi andurita valgusteid ja nii saavutada märkimisväärne rahasääst. Tulemuseks hakkavad anduriga valgusti vaatevälja sattudes põlema ka teised tavalised valgustid.

Liikumisandurid on eraldi müügis ning komplekteerides need tavaliste õuevalgustitega, saab ka valgustite hinnas kokku hoida.

Infot õuevalgustite ja nende paigaldamise kohta küsige alati ka poest.