Värskeid marju saab külmikus säilitada kuni jõuludeni. Säilitamiseks võib viirpuumarju kuivatada ja valmistada neist teed või tinktuuri. Tinktuuri valmistamiseks valatakse 100 g marjadele pool liitrit viina ning lastakse vähemalt kümme päeva seista.

Kibuvits

Vitamiinirikkaid kibuvitsamarju peaks sügisel ära sööma paar-kolm kilo. Samuti tasub neid tee jaoks kuivatada. Parim tee tuleb marjadest, millelt on eelnevalt seemned eraldatud.

Kukerpuu

Kukerpuumarjadest keedetud tee aitab veritsemise vastu, samuti ka neeru- ja maksahaiguste, kollatõve, reuma ja paljude muude haiguste raviks. Teed valmistatakse marjadest, võttes 20 g marju 1 klaasi keeva vee kohta ning keedetakse. Seejärel lastakse teel 5 tundi seista ning tarvitatakse poole klaasi kaupa.

Kukerpuu lehed ja juured sobivad samuti tee valmistamiseks. Marjadest võib pressida mahla, kuid need säilivad värskena ka pudelisse paigutatult külmas keedetud vees.

Jõhvikas

Jõhvikaid kasutatakse palaviku alandamiseks, maonäärme töö soodutamiseks, köha, angiini, nohu, reuma, peavalu ja põiehädade vastu.

Jõhvikaid võib säilitada suletud kaanega purgis või vesilahuses. Jõhvikamahl säilib ka kuumutamata.

Seened

Seeni armastatakse nende meeldivate ekstraktainete pärast, mis annavad seenetoitudele kordumatu maitse. Seenetoitudes on märksa vähem energiat kui liharoogades ja seetõttu sobivad nad viimaseid asendama ning toimivad sedaviisi dieettoiduna.

Seente head omadused säilivad hästi kuivatamisel. Kuivatada võib neid seeni, mida süüakse värskelt. Kuivatatakse keetmata seeni ning neid võib hiljem pulbriks jahvatada. Niiviisi on neid mugav lisada salatitele, suppidele, kastmetele ja köögiviljahautistele.

Allikas: Targu Talita