Pahatihti esineb tänapäeva inimestel pähklite suhtes allergiat. Seda asjaolu ei tohiks unustada ka siis, kui kavatsete pähkleid küpsetistes kasutada.

Maapähklid ei ole tegelikult pähklid, vaid hoopis Lõuna-Ameerikast pärit kaunvilja seemned. Maapähkleid süüakse niisama, kuid need sobivad hästi ka küpsetistesse. Tuntud tooted on ka maapähklivõi ja -õli.

India pähkel ehk kašupähkel on tegelikult samuti pärit Lõuna-Ameerikast ning tal on valged, ovaalsed või pirnikujulised ebaviljad. Kauplustesse jõuavad need juba kooritult. India pähkel sobib hästi broileriroogadesse ning salatitesse, ka küpsetistesse, samuti on selles vähem rasva kui teistes pähklites.

Kreeka pähkel, mis kujult aju meenutab, on suurepärase maitsega vili, mis sobib niisama maiustamiseks, kuid on asendamatu ka salatites ning magustoitudes. Samuti sobivad Kreeka pähklid hästi juustude kaaslaseks.

Sarapuupähkel leiab kasutust küpsetamisel, salatites ning magustoitudes. Sellest jahvatatud jahu kasutatakse nisujahu asemel eriti hõrkudes kondiitritoodetes.

Pistaatsiapähkel jõuab meieni Kesk-Aasiast ja Lähis-Idast ning selle vili meenutab mandlit. Koorituna on pistaatsiapähkel roheline, sisaldab rohkelt õli ning on üpris maitsev. Pistaatsiapähkleid müüakse kaupluses nii koorituna kui koortega, sageli ka soolatuna. Kasutamist leiavad nad samuti küpsetistes ja magustoitudes, eriti jäätise lisandina.

Pekaanipähklid kasvavad Indias, Hiinas ja Ameerikas ning meenutavad väliskujult Kreeka pähkleid. Maitse on veidi magus ning nad sisaldavad olulisel määral tsinki ning B1-vitamiini. Nad on hinnatud lisand kookide, muffinite ning pirukate valmistamisel, pekaanipähklipirukat peavad ameeriklased oma rahvustoiduks. Röstituna on meeldiv lisand müslile ning magustoitudele.

Õuna-pähklikompott

- 500 g õunu

- 2 dl naturaalset õunamahla

- 1 dl jämedalt purustatud India pähkleid

- 1 kaneelipulk

- 1–2 tähtaniisi

- 1,5 dl suhkrut

- 1 sl sidrunimahla

Koorige õunad, eemaldage südamik ning lõigake viiludeks. Lisage õuntele kõik teised ained, välja arvatud sidrunimahl. Keetke kaane all tasasel tulel umbes 20 minutit vahetevahel segades.

Eemaldage keedusest tähtaniis ja kaneelipulk ning lisage sidrunimahl. Võtke tulelt, jahutage toatemperatuurini. Serveerige koos juustuga või röstsaial.

Üleküpsetatud brii

- 200 g briijuustu

- 5 sl nisujahu

- 1 muna

- 1 dl riivitud sarapuupähkleid

- võid praadimiseks

- jõhvika- või vaarikaželeed
serveerimiseks

Valige võimalikult kõva juust. Lõigake külmkapist võetud juust neljaks. Kastke juustupalad esiti jahusse, seejärel lahtiklopitud munasse ning lõpuks riivitud pähklimassi. Küpsetage pannil igast küljest kaunilt kuldseks. Andke lauale koos magusa marjaželeega.

Juustupirnid

4 poolikut kompotipirni

100 g kõva juustu

peeneks riivitud Kreeka või sarapuupähkleid

2 sl heledat palsamiäädika siirupit või vedelat mett

1 sl laimimahla

Lõigake pirni külg lamedaks, et see püsiks taldrikul otse. Hakkige pähklid noaga, juust lõigake väikesteks paladeks. Täitke pirni õnarus juustupalade ja hakitud pähklitega. Maitsestage teelusikatäie siirupi või meega ning lisage ka veidi laimimahla. Kaunistage pirnid laimikoorest lõigatud liistudega.

Allikas: Maaseudun Tulevaisuus, 23. nov 2012