Oksapurusteid saab kasutatava jõuallika järgi liigitada elektrilisteks ja sisepõlemismootoriga seadmeteks. Esimeste puhul, mis populaarsed just väiksemate või keskmise suuruste aedadega majapidamiste seas, jääb purustatava oksa mõõt 2-4 sentimeetri vahele. Sellise läbimõõduga oks on paras malakas, mida passiks ju ka kamina alla pista, kuid ega kuivamata oks naljalt tuld külge võta.

Suuremate parkide või istanduste hooldamiseks on paslikum kasutada sisepõlemismootoriga seadmeid, mis tekitavad küll rohkem müra, kuid ei sõltu see-eest elektrivoolu olemasolust. Tänu võimsamale jõuallikale on sisepõlemismootoriga masinatel parem suutlikkus tulla toime ka jämedamate, kuni 10 sentimeetrise läbimõõduga okste purustamisega.

Okste purustamise tagajärjel tekkinud materjali on võimalik kompostida, kasutada koduaias peenarde või põõsa-aluste pindade katmisel vältimaks neis kohtades umbrohu kasvamist, rajada selle materjali abil teeradu või siis lihtsalt ruumi säästvalt utiliseerida.

Oksapurusti lõiketera.
Tööpõhimõtte järgi saab seadmeid liigitada kaheks. Esimesel juhul teostab okste peenestamise pöörlev plaat, kuhu sarnaselt köögikombainile on kinnitatud lõikenoad. Töö tehakse kiirelt ja korralikult, peenestatud materjali saab ideaalselt aias kasutada.

Teise tüübi korral on tegu seadmega, mida kõrgelt hindavad just läheduses elavad naabrid, kuna selle seadme töö on tänu nn valtsivale lõikesüsteemile häbematult vaikne, jäädes 90-92 dB(A) kanti. Selline madal töömüra saavutatakse spetsiaalse pöörleva lõikehammasratta ja tugiplaadi vahelise koostööle. Peale naabrite hindavad töömugavust ka kasutajad: kuna lõiketera pöörlemiskiirus on madalam, siis on töö aparaadiga sujuvam ja okste purustamine toimub vibratsioonivabalt. Sujuvam töö nõuab aga lõivu töökiiruse osas, sama koguse okste purustamine võtab esmalt kirjeldatud masinaga võrreldes pea poole kauem aega. Ka on selle masina poolt väljastatav fraktsioon pigem graanulilaadne.

Oksapurustajate kasutamine on muudetud ülimalt kasutajasõbralikuks: torka juhe seina, käivita nupust mootor ning lükka oks selleks ette nähtud avausest sisse. Korralik seade sikutab purustatava materjali vaevata läbi. Valtsiga seadmetel on tavaliselt lisatud ka nupp tagurpidikäigu rakendamiseks. Viimane on väga käepärane juhul, kui purustatav oks on seadme lootusetult ummistanud. Tagurpidikäigu abil saab probleemi kiirelt kõrvaldada.

Turvakaalutlustel on tänapäevased seadmed ehitatud nõnda, et sissevõtuava mõõt piiritleb ka maksimaalse oksa suuruse. Nii välditakse liiga jämeda materjali purustamise soovist tingitud seadme ülekoormamine. Samuti tagatakse kasutaja ohutus: 4 sentimeetrise läbimõõduga avausest pole ka parima tahtmise korral võimalik oma näppe lõiketeradeni küünitada. Kuna purustatavad oksad kipuvad harulised olema, siis oleks mõttekas käeulatuses oksakääre hoida, et purustamise kulgu takistavad harud eelnevalt eemaldada.

Oksapurusti avatuna.
Enne tööga alustamist veendu, et seade on kindlalt paigaldatud tasasele maapinnale ning töökoha ümbrus oleks segavatest võõrkehadest puhas. Töötamisel kasuta kindlasti korralikke töökindaid ja kaitseprille. Elektrimootoriga seadmete korral kasuta vaid välitingimustesse sobivat piisava ristlõikega kummikattega toitekaablit (juhtmepikkusel kuni 50 meetrit: 1,5 mm2 mootoritele võimsusega kuni 2000 W ja 2,5 mm2 mootoritele võimsusega kuni 3600 W), mis on ühendatud rikkevoolukaitselülitiga varustatud pistikupesasse. Ummistusi eemaldades seiska mootor ning eemalda kindlasti ka toitekaabel seinakontaktist.