Keedetud kartulid õuntega

- 800 g kartuleid
- 400 g õunu
- vett
- 100 g pekist liha
- 1 sibul
- 1 sl õunamahla või äädikat
- hakitud rohelist peterselli
- soola

Koorige kartulid ja tükeldage, õunad lõigake koos koorega sektoriteks. Pange kartulid vähese veega keema, lisage ka pisut soola. Kui kartul on poolpehme, lisage õunatükid. Liha lõigake väikesteks kuubikuteks, samuti sibul, praadige need korralikult läbi. Kui kartulid-õunad pehmed, aga vesi pole täielikult aurunud, valage see ära. Ent seda võite kasutada ka kastme valmistamiseks. Harilikult toodud roale kastet ei tehta, vaid tõstetakse praetud peki-sibulatükid peale ning puistatakse peterselliga üle. Soovi korral võite juurde piserdada õunamahla või äädikat.

Praetud õunad kartulitega

- 800 g kartuleid
- vett
- soola
- 150 g pekki või peekonit
- 300 g õunu
- hakitud punet, aed-liivateed või majoraani

Koorige kartulid ja keetke soolaga maitsestatud väheses vees pehmeks. Kurnatud kartulitele puistake hakitud maitserohelist. Juurde andke rasvas praetud liha-õunakuubikuid.

Praetud õunad

- ilusaid terveid õunu
- rasvainet
- soola
- suhkrut
- mädarõigast
- sinepit
- pipart

Eemaldage õunasüdamed ja lõigake puuviljad ühtlase paksusega ratasteks. Praadige need kuumas rasvas mõlemalt poolt kuldkollaseks. Pannilt võetud viiludele lisage teile meelepäraseid maitseaineid. Vürtsised õunaviilud on hea lisand igasugustele praetud lihatoitudele.

Õuna-kartulihautis

- 500 g kartuleid
- 500 g õunu
- 1 sl rasvainet
- 1 dl puljongit
- soola
- jahvatatud musta pipart
- sojakastet
- hakitud maitserohelist
- 2 suurt sibulat
- 2 sl võid või õli

Koorige ja tükeldage kartulid, segage need keedunõu põhjas rasvainega, lisage puljong ning hautage kaane all. Kui kartulid on poolpehmed, lisage tükeldatud õunad ning maitsestage soola ja pipraga. Vajadusel lisage veidi vedelikku ja hautage kõik pehmeks. Lõigake kooritud sibulad ratasteks, praadige need õlis või võis kuldpruuniks ning tõstke kartulitele.

Kartuli-õunavorm

- 600 g kartuleid
- 1 dl piima
- 2 muna
- 2 sl jahu
- 300 g õunu
- suhkrut
- 200 g kohupiima
- riivitud sidrunikoort
- soola
- 2 sl hapukoort
- praetud ribitükikesi

Riivige toored kooritud kartulid, segage piima, lahtiklopitud munade ja õunatükkidega, maitsestage soolaga. Kohupiim hõõruge suhkru, jahu ja riivitud sidrunikoorega ühtlaselt läbi ning segage kartulimassi hulka. Tõstke tainas võiga määritud vormi, peale määrige hapukoor ja puistake praetud ribitükikesi. Küpsetage praeahjus 200° juures 30–45 minutit.

Kartuli-õunakotletid

- 600 g keedetud kartuleid
- 500 g õunu
- 1½ dl jahu
- 2 muna
- soola
- jahvatatud musta pipart
- hakitud maitserohelist
- praadimiseks rasvainet

Veel jahtumata keedetud kartulid tampige pudruks, õunad riivige. Segage hulka jahu, lahtiklopitud munad, sool-pipar ja maitseroheline. Vormige kotletid ning praadige helepruuniks.

Oakaunad õuntega

- 400 g rasvast liha
- 4 dl vett
- soola
- 4 tera pipart
- 500 g aedoakaunu
- 1 sl hakitud piparrohtu, iisopit või
aed-liivateed
- 500 g väikesi õunu
- petersellilehti või mungalille (kressi)

Pange liha külma veega keema, keetke umbes ¾ tundi. Siis tõstke liha välja ja maitsestage leem. Pange sellesse puhastatud ning poolitatud oakaunad, keetke 20 minutit. Lõpuks lisage terved puhtad õunad, millel õieots ära lõigatud ja vart veidi lühendatud. Keetke, kuni mõlemad on pehmed (umbes 10 minutit), peale puistake maitserohelist. Lauale andke keedetud kartulite, viiludeks lõigatud liha ja kurgisalatiga

Õuntega hautatud sibulad

- 500 g õunu
- 300 g sibulaid
- 2 sl rasvainet
- soola
- suhkrut
- 1 dl valget veini
- hakitud sibulapealseid

Lõigake sibulad ratasteks ja praadige rasvaines kuldkollaseks, lisage õhukesteks viiludeks lõigatud õunad, maitseained ning vein. Kuumutage keemiseni ja hoidke nõrgas kuumuses veel kuni 10 minutit. Lauale andke koos rohelise sibulaga. Hautis on meeldiv lisand lihatoitudele.

Broilerirind õuntega

- 4–6 broileri rinnatükki
- 1 sl õli
- 2–3 hapukamat suviõuna
- 2–3 sibulat
- 1 kanapuljongi kuubik
- 2 dl vett
- 2 dl õunasiidrit
- 1 sl kartulijahu
- soola
- musta jahvatatud pipart
- hakitud rohelist peterselli

Pruunistage liha väheses õlis pannil, siis tõstke madalasse haudepotti, maitsestage soola-pipraga. Puhastage õunad ja koorige sibulad, õunad lõigake kuubikuteks, sibulad ratasteks. Puistake need lihale. Peale valage kartulijahust, veest, puljongikuubikust ja siidrist segatud vedelik. Küpsetage ahjus 200° juures umbes 45 minutit.

Hautatud kala õuntega

- 800 g kalafileed (ka külmutatud)
- 400 g õunu
- 1 sibul
- 1 dl vett
- soola
- 1 sl veiniäädikat
- 1 loorberileht
- 4 tera valget pipart
- 4 tera musta pipart
- 2 sl võid või rasva
- 2 sl pohlakeedist
- rohelisi salatilehti

Koorige sibul, lõigake õhukesteks viiludeks ja keetke maitseainetega läbi. Pange tükeldatud kalafilee leemesse, lisage 1 sl võid ning hautage kaane all tasasel tulel umbes 20 minutit.Poolitage õunad ja eemaldage südamik, seejärel kuumutage neid madalas keedunõus 1 sl võis. Kaane all pehmenevad need umbes 7 minutiga. Valvake, et üle küpsedes puuviljad ei laguneks. Küpsetamisel riputage õuntele pisut soola. Serveerimiseks tõstke kalafileed vaagnale, kõrvale seadke salatilehed, millele asetage õunapooled. Südamikulohk kaunistage pohlamoosiga. Kõrvale sobib nii keedetud kartul kui ka riis.

Pikkpoiss õuntega

- 1 dl mineraalvett
- 1 dl kohvikoort
- 4 röstsaia viilu
- 700 g kodust hakkliha
- 1 sibul
- 3–4 hapukamat õuna
- 1 tl soola
- 1 tl purustatud musta pipart
- 1–2 tl aed-liivateed
- pisut rasvainet

Lõigake saiaviiludelt kooruke ära, segage kohvikoor mineraalveega ja pange sai sellesse ligunema. Hakkige sibul peeneks ning kuumutage pannil klaasjaks. Lõigake puhastatud õunad väikesteks kuubikuteks, segage sibul, õun ja hakkliha leotatud saiaga, maitsestage. Voolige tainast pikergune päts, küpsetage umbes 175° kuumuses 50–60 minutit. Serveerige soojalt lillkapsa, porgandite ja kartulitega. Süüa kõlbab ka külmalt.

Lambalihahautis õuntega

- 600 g lamba kintsuliha
- 1 sl rasvainet
- soola
- musta purustatud pipart
- 1 sibul
- 3–4 õuna
- 1 dl õunamahla
- 1 küüslauguküüs
- 1–2 tl estragoni
- 2 dl kohvikoort
- sojakastet

Lõigake kõõlustest ja kelmest puhastatud liha viiludeks, vasardage ja pruunistage pannil väheses rasvaines, seejärel maitsestage soola ja pipraga ning tõstke ahjupotti. Kuumutage pannil, millel pruunistasite liha, peenestatud sibul, lisage see lihale, samuti sektoriteks lõigatud õunad ja mahl. Purustage küüslauk, puistake see koos estragoniga toidule ning valage juurde kohvikoor. Hautage tasasel tulel kaane all, kuni liha on pehme. Enne lauale andmist maitsestage vähese sojakastmega.