Kõikjal levinud pähklikärsakas on sarapuude ohtlikem vaenlane. Noores istanduses võib ta esialgu märkamatuks jääda, vanemas aga hävitada koguni 4/5 pähklisaagist. Tuulekaitsehekiks istutatud sarapuud 2m vahega pole nii saagikad kui hõredama istutuse korral. Paremat saaki kannavad põõsad vahedega 3x4 m. Suhteliselt pikaealisi põõsaid tuleb regulaarselt harvendada, eemaldades üle 15 a vanused tüved.

Pähklikärsakas (Curculio nusum) on pruunikashall, 5–6 mm suurune pika kärsaga mardikas. Ta närib juunis pehmesse rohelisse pähklikesse augu ja muneb sinna. Auk armistub ning kärsakal on turvaline areneda.

Täiskasvanud tõuk on kollakasvalge, C-kujuline. Kahjustatud pähklid muutuvad enneaegu pruuniks ja varisevad koos tupega. Hävitanud pähklituuma, närib tõuk pähklikoorde augukese ja väljub selle kaudu. Tõugud talvituvad mullas 10–20 cm sügavusel ja nukkuvad järgmisel kevadel. Koorunud noormardikad toituvad sarapuu pungadest, hiljem augustavad ka lehti. Kärsakate tegutsemisele viitavad mustad punktid rohelistel ja kuivanud pähklitel.

Osa tõuke võib olla mullas eluvõimelisena üle kahe aasta. See tähendab füsioloogilist seisundit – diapausi, mille puhul on ainevahetus aeglustunud ja jätkub varem organismi kogunenud toiduvarust ning arenemine on soikunud. Diapausi põhjustab kas liiga madal või kõrge temperatuur või kuivus. Seepärast ongi vanemad põõsad suuremas ohus, kuna nende all koorub soodsate tingimuste saabudes arvukamalt mardikaid.

Pähklikärsaka mardikad on väga pelglikud. Kui põõsale läheneda soojal päikeselisel päeval, lendavad nad minema. On jahe ja vihmane, kukutavad nad end ohu korral maapinnale, jäädes kokkutõmbunult lamama.

Tõrjeks harige sügisel mulda põõsaste all, et vigastada sinna kogunenud tõuke. Kevadel tolmutage maapinda tahma ja lubja seguga. See aitab mardikaid eemale peletada.

Taimekaitsespetsialist Väino Pallum soovitab kärsakate arvukuse kindlaksmääramiseks juunikuu varahommikul laotada põõsa alla lina ja raputada oksi. Allakukkunud kärsakad hävitage, aga nende hulgalisel esinemisel võtke ette korduv pritsimine enne, kui nad munema hakkavad. Pritsimiseks sobivad vahendid on Actara 25 WG, Fastac 50, Mavrik 2 F ja Decis 2,5 EC.

Kui sarapuu pähklid hakkavad enneaegu varisema, korjake need kohe kokku ja põletage. Pähklikoore kaitse alt väljas, on tõugud põõsaste all siblivatele kanadele maiuspalaks. Seetõttu istutage sarapuud kohta, kus kanad vabalt liikuda saavad.