Ehk on siinjuures aeg aru pidada, mida on kasulikum ja maitsvam süüa. Olen vähendanud oluliselt nn kroussalati (lehtsalati) kasvupinda, kolmest-neljast taimest jätkub täiesti. Selle asemele on tulnud Aasiast pärit maitsetaimed ja salatid.

Aasiast pärit lemmikud

Enim hindan kiirekasvulist jaapani lehtkapsast ehk mizunat. Heal lapsel palju nimesid, teda kutsutakse ka misuunaks ja põld-kapsasrohuks. Mõnusalt krõmpsud lehed on lõhestatud servadega ja mahlased. Taimed on püstise kasvuga ega lamadu.

Kasvatage jaapani lehtkapsast ehk mizunat nii kasvuhoones kui avamaal. Külvake neid suve jooksul mitu korda. Naabriks sobib talle hästi hiina lehtnaeris Pac Choi, mis on rikas C-vitamiini ja raua poolest. Siin tuleb jälgida, et taimede vahet jääks piisavalt. Salatisse kõlbavad ka tema lihakad mahlased varred.

Tänavu sai uudsena külvatud üht Hiina populaarseid köögivilju kalaankapsast Choi Sum, mille parim tarvitusaeg on õienuppude faasis. See taim vajab taas korduskülvi.

Vürtsikas rukola

Ja muidugi ei tohi unustada tugevamaitselisi taimi, näiteks rukolat. Neid on kaht liiki: üheaastane põld-võõrkapsas (sinepikapsas) ja püsik võõr-liivsinep.

Neist esimest on lihtne kasvatada nii kasvuhoones kui avamaal. Tärkab väga kiiresti, kuid ruttu kipub ka õitsema, mistõttu väljaveninud taimedelt enam lehti eriti loota pole. Seega tuleb kas õievarred varakult ära näpistada või lihtsalt teha korduvkülve.

Võõr-liivsinepit tuntakse meil rohkem rukola või siis metsiku rukola nime all. On vürtsikam ja veidi toekamate lehtedega.

Rukolat kasutatakse ka loodusravis. Lehed soodustavad seedimist, sisaldavad ka palju askorbiinhapet. Salatitesse lisab vürtsikust.

Öeldakse, et itaallased ei tunnista ilma rukolata valmistatud pitsat. Meie kliimas vahel talvitub, vahel mitte. Kui ongi mõni rukolataim n ö pidama jäänud, siis tasub sedagi uuendada. Miskipärast on just vanad taimed mul talviti hävinud.

Basiilik turult

Eri sorti ja värvi basiilikute külvamiseks on nüüd aeg ümber saanud, nende istikud tuleks turult või poest osta. Tavapärase lopsakate lehtedega basiiliku kõrval võiks kasvada ka sidrunbasiilik.
On vastuvõetav neilegi, kellele basiiliku veidi vänge maitse kuidagi ei sobi.

Naljaga pooleks võib öelda, et kõige enam ootasid soojade ilmade tulekut kartulid, see eestlase teine leib. Ajast aega on kartulid toodud keldrist välja, et mugulad soojeneksid ning temperatuuride vahe ei tekitaks neile šokki. Nüüd peavad nad aga harjuma hoopis mullas ootava jahedusega. See-eest on kartulid oma aega hästi ära kasutanud, kasvatades endale tugevad valguseidud.

Nii et kokkuvõtteks võib saaki ikka normaalsel ajal oodata.