Punapeet kuulub suurde maltsaliste sugukonda, pärinedes Vahemere maadest, kultuurtaimeks kasvatati ta mitu sajandit eKr.

Peet on oma kõrge antioksüdantide sisaldusega üks parimaid organismi puhastajaid ja immuunsüsteemi tugevdajaid. Ta ergutab vereloomet, puhastades ja tugevdades ühtlasi verd.

Punapeet on ka hea kaaliumi ja foolhappe allikas. Samuti leidub peedis betaiini. Betaiinil arvatakse olevat vastumõju põletikulistele protsessidele inimese organismis.

Peedis sisalduv raud ja looduslik suhkur tugevdavad organismi, parandades mälu ja kontsentratsioonivõimet.

Kasulikest vitamiinidest ja mineraalainetest sisaldab peet veel B6- ja C-vitamiini, riboflaviini, mangaani, kaltsiumi, magneesiumi, vaske, fosforit, tiamiini, tsinki ja niatsiini.

Peet kaitseb paljusid elutähtsaid organeid, tugevdab neere, sapipõie ja maksa tööd, takistab neerukivide tekkimist.

Kuigi peet sisaldab ka palju süsivesikuid, on see köögivili siiski madala kalorsusega.

Toorelt või töödeldult

Peeti soovitatakse süüa toorelt, keedetult, küpsetatult, konserveeritult või äädikaga. Peedi lehed maitsevad hästi keedetult.

Peete keedetakse tervelt ja koorimata. Värvi saab säilitada või taastada, kui lisada keeduvette sidrunimahla või äädikat. Soola lisamisel värvi intensiivsus väheneb, seetõttu on mõistlik lisada sool keetmise lõpus.

Olenevalt peedi suurusest keeb see vees või aurus pehmeks 30–60 minutiga. Peedi küpsust saab kontrollida voolava vee all: pehmel peedil tuleb koor kergesti ära. Kahvli ega noaga peeti keetmise ajal torgata ei maksa – peedimahl võib edasisel keetmisel välja voolata ja värv kaduda.

Rukkileib peedi-mädarõikakreemiga

Neljale

- 75 g keedetud või röstitud peeti

- 150 g maitsestamata toorjuustu

- 1 tl (kuhjaga) konserveeritud
mädarõigast (võib asendada
ka purustatud küüslauguga)

- 1 sl hakitud värsket tilli

- soola, musta pipart

- leiba

Riivi peet peeneks. Sega juurde toorjuust, mädarõigas ja hakitud till. Sega ühtlaselt läbi, maitsesta soola ja pipraga. Määri rukkileivaviilule lusikatäis kreemi, kata teise leivaviiluga ja lõika terava noaga pooleks.

Fetajuustuga ahjupeedid

Neljale

- 300 g väiksemaid peete

- 2 sl oliiviõli

- 3 küüslauguküünt

- 1 sl palsamiäädikat

- soola, musta pipart

- 1 tl kuivatatud tüümiani

- 150 g ürtidega fetajuustukuubikuid õlis

- 50 g seedermänniseemneid

Koori peedid ja lõika sektoriteks. Sega kausis peet, õli, hakitud küüslauguküüned, palsamiäädikas, sool, must pipar ja tüümian. Aseta küpsetuspaberiga kaetud vormi ja küpseta 180kraadises ahjus 35 minutit. Võta peedid ahjust välja ning sega juurde nõrutatud juustukuubikud ja röstitud seedermänniseemned.Peedi-hakklihavorm

Kuuele

- 1 purk (380 g) marineeritud riivitud peeti

- 400 g kodust hakkliha

- 150 g keedetud tatart

- 1 sibul

- pipart, soola

Kaste:

- 4 sl võid

- 4 sl jahu

- 2 klaasi piima

- riivjuustu

Prae hakkliha koos hakitud sibulaga kergelt läbi. Sega juurde nõrutatud peediribad ja keedetud tatar. Maitsesta soola ja pipraga. Pane segu määritud ahjuvormi. Sulata pannil või, lisa kuuma või sisse jahu ja sega ühtlaseks. Vala ühekorraga juurde soojendatud piim. Sega, kuni kaste pakseneb. Lisa kastmele riivitud juust ja vala kaste vormi pandud segule. Vormi peale riputa riivjuustu. Küpseta u 30 minutit 200kraadises ahjus. Vorm sobib suurepäraselt serveerimiseks hapukoorega.

Kiire peedisupp

Neljale

- 2 peeti

- 1 porgand

- 1 küüslauguküüs

- pool sibulat

- 4cm jupp ingverit

- 2 sl õli

- köömneid

- tšilliõli

- 1,5 l aedvilja- või kanapuljongit

- 1 sidruni koor ja mahl

Serveerimiseks:

- 100 g toorjuustu või sulatatud juustu

- pisut hapukoort

Riivi kõik aedviljad. Lisa köömned. Kuumuta neid potis õli sees ligi 10 minutit. Lisa puljong ja keeda mõõdukas kuumuses kuni pehmenemiseni. Poole keetmise ajal pane potti poolik sidrun ja maitsesta sobiva koguse sidrunimahlaga. Sega toorjuustu hulka maitseained ja hapukoor ning serveeri suppi rohelisega.

Punapeedimuffinid

- 150 g pruuni suhkrut

- 125 ml õli

- 125 g jogurtit

- 4 muna

- 2 tl kaneeli

- muskaati

- vürtsi

- jahvatatud kardemoni

- riivitud apelsinikoort

- soola

- 250 g jahu

- 1 sl küpsetuspulbrit

- 200 g riivitud toorest peeti

Sega suhkur õli ja jogurtiga, kuni suhkur on sulanud. Lisa munad ja sega ühtlaseks massiks. Jahu sega vürtside ja küpsetuspulbriga ning lisa munamassile. Toores peet riivi ja pressi liigne mahl välja. Riivitud peet sega taina hulka.

Muffinivormid täida tainaga ja küpseta ahjus 25 minutit 180 kraadi juures. Muffinid pole eriti magusad, kuid soovi korral võib valmis muffinid katta suhkruglasuuriga või riputada üle tuhksuhkruga.

Allikas: Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja väljaanne
“Tervislik punapeet”, Tallinn 2011