Ärksa vaimuga eksperimenteerijaid sellega ei lepi ja eelistavad keetmisega mässamist. Tihtipeale on piskust tehtud segamoos säilituseks parim. Maasikate ja rabarbri ühendamine annab suurema koguse keedist, millel marjade aroom ja maitse. Samuti on ammu rikastatud karusmarju maasikatega kokku segades.

Uuemal ajal on maasikatele soovitatud lisada kas apelsine, aprikoose, kiivisid, virsikuid, kirsse või koguni arbuusi. Hiliseks jäänud maasikasaagi korral võib lisada ka mustikaid, sinikaid, vaarikaid või sõstraid. Segamoose võib veel maitsestada sidrunmelissi, piparmündi, ingveri või kaneelikoorega. Peenema maitsemeelega toidunautlejad lisavad valmivale moosile ka tilgakese marjalikööri, rummi või brändit.

Nii nagu tehakse pohlavaesel ajal järeleaimatud pohlamoosi, segades musta aroonia, pihlaka- ja punasesõstramarju, võib teha ka murakamoosiasendajat ilma murakaid lisamata. Maitsestatud moose ja keediseid peaks säilitama pisikestes purkides, et pärast avamist saaks nad ruttu ära tarvitatud.

Maasika-karusmarjamoos

1 l maasikaid
½ l karusmarju
1 dl vett
700 g suhkrut

Puhastatud karusmarjad pange vähese veega keema. Poolpehmetele marjadele lisage puhastatud maasikad ja pool suhkrukogusest. Kuumutage tasasel tulel keemiseni ja aeg-ajalt segades lisage natukehaaval ülejäänud suhkur. Jätkake keetmist pidevalt segades ja vahtu eemaldades 20–25 minutit. Valmis moos tõstke kuumalt purkidesse.

Maasika-kiividžemm

1 kg maasikaid
300 g kiivisid
1 kg suhkrut
pisut keeva vett

Puhastage maasikad, suured marjad poolitage, asetage madalasse keedunõusse. Koorige ja tükeldage kiivid, lisage maasikatele, valage juurde pisut kuuma vett ja keetke tasasel tulel pehmeks. Mikserdage segu ühtlaseks püreeks, lisage suhkur ja keetke tasasel tulel pidevalt segades umbes 20 minutit. Tõstke kuumalt purkidesse ja kaanetage kohe.

Aedmaasika-aprikoosikeedis

1 kg maasikaid
½ kg kividest puhastatud aprikoose
1 kg suhkrut
veidi kuuma vett

Pange puhtad marjad 700 g suhkruga kihiti keedunõusse ja jätke jahedasse kohta seisma. Järgmisel päeval valage osa maasikatele kogunenud mahla läbi sõela eraldi anumasse. Selline toormahl valage väiksesse pudelisse ja säilitage külmikus. Mahla võite ka kuubikuteks külmutada, mida talvel hea magustoidule lisada. Neljaks lõigatud aprikoosid keetke vähese veega pehmeks, lisage ülejäänud suhkrukogus ja nõrutatud maasikad. Tasasel tulel aeglaselt keetes raputage vahetevahel keedunõu. Ärge segage lusikaga, muidu hakavad marjad lagunema. Eemaldage pinnale tekkiv vaht. Keedis on valmis, kui aprikoositükid ja maasikad on ühtlaselt siirupiga kaetud ja vahtu ei eraldu enam.

Maasika-arbuusimoos

1 kg maasikaid
600–700 g arbuusi
2–3 sidrunmelissivart lehtedega
ca 1 kg suhkrut
½ tl sidrunhapet

Pange puhastatud maasikad suhkruga vaheldumisi keedunõusse, jätke 12 tunniks seisma. Arbuusitükilt eemaldage seemned, tükeldage sisu ja asetage sõelale nõrguma. Nõrutage maasikad siirupisest mahlast. Kuumutage siirupit eraldi nõus. Kui see keema tõuseb, võtke nõu tulelt ja pange melissivarred siirupisse. Kui siirup on jahtunud, võtke meliss välja ja lisage maasikad. Kuumutage marju aeg-ajalt segades keemiseni, siis lisage arbuusitükid ja keetke veel vahetevahel segades ja vahtu eemaldades umbes 30 minutit.

Keetmise lõpul lisage ½ dl arbuusimahlas lahustatud sidrunhape. Valmis moos tõstke kuumalt purkidesse. Järelejäänud arbuusimahla lisage toorsalati kastmele.

Maasika-sõstramoos

1 l puhastatud maasikaid
1 l punaseks värvunud pooltooreid sõstraid
1 dl vett
800 g suhkrut

Pool suhkrukogusest segage keedunõus veega, lisage viljavartest puhastatud punased sõstrad ja kuumutage keemiseni. Seejärel lisage maasikad, segage marjad omavahel kergelt läbi ja kuumutage, kuni hakkab vahtu eralduma. Eemaldage vaht ja pidevalt segades lisage vähehaaval ülejäänud suhkur. Umbes 20 minuti pärast, kui keemisel enam vahtu ei teki, on moos purkipanekuks valmis.

Kirsi-maasikakeedis

½ kg kirsse
½ kg väiksemaid maasikaid
600 g suhkrut
1 dl brändit

Eemaldage kirssidelt luuseemned (kivid), segage keedunõus puhastatud maasikate ja suhkruga. Jätke jahedasse kohta seisma. Järgmisel päeval pange tasasele tulele keema. Ärge segage keedist, vajutage ainult pinnale kerkivad marjad siirupisse ning aeg-ajalt raputage keedunõu. Eemaldage vaht. Keetmise lõpul valage juurde brändi ja segage kergelt läbi.

Aedmaasika-murakamoos

800 g hiliseid maasikaid
200 g valminud pehmeid murakaid
500 g suhkrut
1 dl vett

Puhastatud maasikad segage suhkruga ja jätke seisma, kuni mahl on eraldunud. Puhastatud murakaid kuumutage keemiseni ja suruge seemnete eraldamiseks läbi jõhvsõela. Segage murakapüree maasikatega ning keetke tasasel tulel aeg-ajalt segades ja vahtu eemaldades umbes 25 minutit. Valmis moos tõstke kuumalt purkidesse.

Vale-murakamoos

600 g porgandeid
500 g kooritud apelsine
kahe keskmise suurusega sidruni sisu
1 dl vett
500 g moosisuhkrut

Koorige ja tükeldage porgandid, keetke vees pehmeks. Kooritud tsitruseliselt eemaldage koorealune valge kiht, tükeldage ning lisage porgandile. Mikserdage kõik ühtlaseks seguks ja valage laia keedunõussse, lisage vesi. Kuumutage segu keemiseni, seejärel lisage segades suhkur. Keetke aeg-ajalt segades umbes 10 minutit, võtke tulelt ja jahutage. Poole tunni pärast tõstke moos purkidesse.


1 liitri puhastatud marjade kaal

maasikad 500 g
karusmarjad600 g
sõstrad500 g
mustikad700 g
vaarikad500 g
kirsid750 g
murakad500 g
pohlad600 g
pihlakad600 g