„Las nad olla mullakatte all,” räägib aednik. Ta ei soovita tegelikult roose talveks katta mingisuguste materjalide või ka kuuseokstega. Tema sõnul on ülekatmine suurem kurja juur, kui looduslikud valikud. „Roosidele tuleb talveks kuhjata 25-30 cm musta mulda, mida ma nimetan mutimullahunniku mullaks. Katan ise põllumullaga,” selgitab Gardesti rohevaldkonna tootejuht.

Ta ei soovita turvast. Kui panna turvast, siis selle kuivana hoidmiseks tuleb sinna peale ehitada igasugu katteid ja kui on lumevaene talv, näeb peenramaa välja nagu prügimägi. Seejärel tulevad hiired, lume all jäävad taimed ummuksisse ehk me loome ise keskonna, kus kahjurid ja seenhaigused saavad mõnusalt paljuneda. „Tegelikult on üle 20 miinuskraadi juures looduslik ehk ökopuhastus,” arvab ta.

Kuuseokstega katmise traditsioon tuleneb Mitšurini aegsest koolkonnast, kui roose istutades soovitati pookeosa jätta maapinnast 5 cm kõrgemale, teab seda teemat uurinud naine. „Seetõttu ongi kahtepidi arvamisi ja vanemad inimesed usuvad seda, mis vanem koolkond neile õpetas.” Selleaegsed raamatud räägivad, et rooside ümber ehitati lausa suvilad ja on juhend, kuidas tuleb panna palgid ning sinna vahele lehed.
Roosiistikud on kaetud loomse vahaga, mis kaitseb võrseid kuivamise eest, kuid mis sulab päikse käes ära.

Katrin Ruitlane-Rütli ei soovita roose ka sügisel tagasi lõigata, vaid ainult nupud pealt ära naksata. Pealt võib ühtlaseks lõigata, aga mitte maani maha. Mai alguses võib tulla ka miinuskraade, mis kahjustab pungi ja alles pärast seda on näha, mis seisus taim on ning lõikuse saab teha ühekorraga. Kui lõigata varem, siis ei ole näha, kus on kahjustused.

„Kui soovida tervet ja suureõielist põõsast, siis tahavad roosid pigem rohkem, kui vähem lõikamist,” tõdeb ta. Sellega ka noorendame põõsaid, nii et taim võib vabalt 15 aastat õieilu pakkuda.

Gardestis on väga suur valik roosiistikuid, kusjuures valitud on just need sordid, mis meie kliimasse sobivad ja on haiguskindlad. Praegu on paras aeg nende istutamiseks. „Kui labidas läheb mulda, võib hakata roose istutama,” märgib tootejuht. Roos tuleb istutada varasemast 5-7 cm võrra sügavamale. Kaheks nädalaks võib mullahunniku istutatud istiku peale kuhjata, nii et isegi võrsete otsi ei jää välja, kuna päike kipub neile muidu liiga tegema. Pungad kasvavad mullast läbi. Mulla võib eemaldada pärast maipühi.