Maripaprika (Capsicum baccatum) kuulub paprika perekonna kuumema osa ehk tšillide hulka. Tema sordid on mõõdukalt teravad: kuni 30 000 SHUd (tulisuse ühik Scoville’i skaalal). Võrdluseks: maailma tuliseima tšilli kariibi paprika (C. chinense) sordi ‘Carolina Reaper’ teravus on üle kahe miljoni SHU.

Raamatust “Tšilli. Päike või saatan?” (Ajakirjade Kirjastus, 2014) selgub, et maripaprikat kasvatatakse ja kasutatakse põhiliselt Lõuna-Ameerika lääneosas: Boliivias, Ecuadoris, Peruus ja Tšiilis. Hobiaednike rõõmuks on tulnud turule mitmeid sorte: lisaks eelmainitule ‘Aji Amarillo’, ‘Hot Lemon’, ‘Mini Bonnet’, ‘Omnicolor’.

Maripaprika ei ole nii soojanõudlik kui teised tšillipipra liigid. Päikselises kasvuhoones saab teda edukalt kasvatada ka Eesti kliimas.

‘Jamaican Bell’ sirgub 100–125 cm kõrguseks või veelgi enam, kui kasvutingimused on eriti head. Puhmik haruneb rohkelt ja vajab palju ruumi. Harud tuleb toestada või üles siduda. Suur taim tahab palju juua ja teda tuleb ka väetada. Selle eest tasub ta rikkaliku saagiga.

Valgeid õisi kaunistavad kollakasrohelised laigud. Kuna viljad valmivad järk-järgult, ripub taimel ühtaegu nii rohelisi, oranžikaid kui ka punaseid läikivaid “kellukesi”.

Viljadel on veidi hapukas, rabarbrit meenutav maitse. Nad on leebelt vürtsikad (5000–15 000 SHUd, teistel andmetel vaid 100–500 SHUd). Kui soovite teravamat toitu, tarvitage vilju koos seemnetega, kuna tšillide tulisust põhjustavaid aineid (kapsaitsiin jm) on eriti palju just seemnetes ja viljaliha valgetes osades.

Kui seemned eemaldada, pole tulisust enam peaaegu üldse tunda. Peeneks hakitud viljaliha võib julgelt puistata muule toidule, et anda sellele veidi särtsu. Täisküpseid vilju võib kasutada magustoidus ja puuviljasalatis. Maripaprikad sobivad salsa ja hoidiste tegemiseks. Kuna viljaliha on õhuke, võib vilju kuivatada ja seejärel pulbriks jahvatada.

Soome tšilliühingu koduleht annab hea retsepti kulinaarse elamuse saamiseks: täitke ‘Jamaica Belli’ viljad juustuga ja seejärel küpsetage ahjus. Ilusaid kellakujulisi vilju on tore ka purki pista ja marineerida.

Sordil ‘Jamaican Bell’ on veel teisigi meeleolukaid nimesid: ‘Bishop’s Crown’, ‘Monk’s Hat’, ‘Christmas Hat’.

Praegu, märtsi lõpus, on viimane aeg hakata maripaprika taimi ette kasvatama. Seeme idaneb üsna kiiresti, külv tärkab nädalaga.