Salatikastmeid ja kevadisi salateid
Looduslike taimede värsked noored lehed, võrsed, varred ja õiepungad koos mõne lehtköögivilja või maitsetaimega sobivas kombinatsioonis on vitamiinirohke toit. Salatit väärtustab ka õigesti valitud kaste. Ostetud valmiskastmed on küll head, kuid nende sage kasutamine teeb salatid maitse poolest üksluiseks. Taimetoidu propageerija soomlanna Ulla Lehtonen soovitab valmistada kastmeid ise, siis saab neile oma eelistuste kohaselt maitsenüansse anda. Tema retseptikogus on kastmeid koheseks tarvitamiseks, aga ka paar nädalat külmikus säilitatav segu, mida on mugav iga päev toidule lisada.
Meil on enamasti levinud kevadiste roheliste suppide keetmine, mitte looduslikest taimedest toorsalatite tarvitamine. Võõristava maitsega harjumiseks on soovitatav looduslikele taimedele lisada tavapäraseid lehtköögivilju. Näiteks võite lehtsalatile või rukolale segada esialgu juurde väheses koguses võilillelehti, hiljem juba vastupidi – võilillele lisate veidi rukolat.
Samuti tundub mõeldamatu süüa kõrvenõgest toorsalatis. Kui nõges keeva veega üle valada, loputada ja tahendada, sobib ta niisamahästi salatiks kui supiks.
Meeldiv salatikaste
- 1 ½ kl õli
- 50 ml õunaäädikat
- 3–4 purustatud küüslauguküünt
- 2 tl sinepit
- 1 tl sojakastet
- 3 tl ürdisoola
- paar purustatud loorberilehte
Mikserdage kõik loetletud ained, kallake laia suuga pudelisse ning asetage külmikusse. Säilitamisel kastme maitse vaid paraneb.
Rootsi küüslaugukaste
- 500 g riivsaia
- 8 küüslauguküünt
- 1 tl soola
- ½ kl õli
n 50 ml veiniäädikat
n pisut leiget vett
Niisutage riivsaia leige veega segades, lisage purustatud küüslauguküüned ja sool. Hiljem lisage vaheldumisi õli ja äädikas. Kui kaste saab liiga paks, segage veel veidi vett juurde.
Vene salatikaste
- 100 ml veiniäädikat
- 100 ml õli
- 3 sl tomatipüreed
- 2 tl teravat sinepit
- ½ sidruni mahl
- ½ tl soola
n ½ tl jahvatatud valget pipart
- 1 sl suhkrut
Segage äädikaga kõik ained, välja arvatud õli. See lisage kastmesse viimasena. Säilitage külmikus.
Ulla ürdi-õlikaste
- 1 tl jahvatatud meresoola
- 1 tl suhkrut või 1–2 tl mett
- 2 sl kuivatatud ja peenestatud
basiilikut
- 1 sl kuivatatud peenestatud
aed-harakputke
- 5 sl hakitud värskeid petersellilehti
- 2 sl sinepit
- 3–6 küüslauguküünt
- 100 ml veiniäädikat
- 150 ml vett
- 300 ml õli
Segage vispliga või mikserdage sool, mesi, maitsetaimed, küüslauk, veiniäädikas ja vesi. Värskeid maitsetaimi kasutades võtke neid kaks korda rohkem kui retseptis soovitatud kuivatatud ürte. Maitsetaimi võite oma soovi järgi valida. Võite näiteks aed-harakputke asendada piparrohu, aed-liivatee või punega.
Siis lisage õli ja jätkake segamist seni, kuni kaste on parajalt paks. Kui kaste on teie meelest liiga õline, vähendage õlikogust ja lisage rohkem vett. Valmis kaste kallake laia suuga pudelisse või klaaspurki ning keerake kork või kaas peale. Säilitage külmikus.
Sojamajonees
- 150 g sojajahu
- 150 ml vett
- 150 ml kuuma vett
- 1–1 ½ sl õli
- 2–3 sidruni mahl
- pisut soola
Segage sojajahu toasooja veega ja kallake segu pidevalt liigutades keevasse vette. Keetke segades tasasel tulel umbes 20 minutit ja jahutage. Mahajahtunud segu tõstke natukeseks ajaks sügavkülma. Jääkülma sojasegusse lisage õli ja välja pressitud sidrunimahl ning vahustage seni, kuni see pakseneb. Maitsestage soolaga. Säilitage kaanetatud purgiga külmikus.
Sojamajonees sobib väga hästi kuumade ja külmade aedviljadega, aga ka rohelise lehtsalatiga. Soovi korral võite majoneesi maitsestada teile meelepäraste looduslike maitsetaimedega.
Punane salatikaste
- 125 ml tomatimahla
- 50 ml õli
- 2 sl õunaäädikat
- ½ sl sinepit
- paprikapulbrit
- sidrunipipart
- ¼ tl soola
- 1 sl mett
- 1 väike peenestatud sibul
- 1 peenestatud küüslauguküüs
- 1 sl tomatipüreed
Mikserdage loetletud ainetest ühtlane kaste, valage purki ja hoidke kaane all külmikus.
Porrukaste
- 250 g porrut
- 100 g kodujuustu
- 100 ml rammusat piima
või kohvikoort
Pestud tahendatud porru poolitage pikuti ja lõigake õhukesteks viiludeks. Segage kodujuust piimaga, lisage porruviilud ning segage veel kord ühtlaselt läbi. Hoidke enne serveerimist 15–20 minutit külmikus.
Kaste sobib keedetud kartuli, köögiviljakotlettide või mis tahes taimedest rohelise salatiga.
Hiirekõrvasalat
- 1 väiksem punane peet
- 1 porgand
- ¼ juursellerit või 1 sellerivars
- väike peotäis noori võilillelehti
- basiilikulehti
- väike peotäis poolavanenud kaselehti
- õlikastet
Pestud, nõrutatud ja paberil tahendatud suurematelt võilillelehtedelt eemaldage pearood, väikesed lehed jätke terveks. Vooderdage salatikauss võilillelehtedega. Puhastatud, kooritud, ent keetmata juurviljad riivige eraldi. Sellerivars lõigake õhukesteks viiludeks. Asetage juurviljad nägusalt (liigiti) lehtedele. Peale pange basiilikulehti. Salat valage üle õlikastmega ning kaunistage pestud ja tahendatud kase hiirekõrvadega.
Võilille-punapeedisalat
Salat
- noori võilillelehti
- toorest või keedetud punapeeti
Kaste
- 3 sl vett
- ½ sl veiniäädikat
- 2 sl õli
- 50 g rokfoori juustu
- 1 küüslauguküüs
- 3 sl peenestatud petersellilehti
- 1 õun
- 1 väiksem sibul
Pestud tahendatud noored võilillelehed rebige tükkideks ja vooderdage salatikauss nendega. Peale tõstke kuhjana riivitud punapeet. Murendage juustutükk, lisage vesi ja hõõruge ühtlaseks massiks. Hakkige sibul, õun ja küüslauk hästi peeneks ning lisage juustumassile, samuti peenestatud petersell ja õli. Segage kaste hoolikalt läbi, valage salati pinnale.
Kartulisalat võilille
õienuppudega
Salat
- 8 keedetud kartulit
- 1 kl väikesi võilillenuppe
- 1 sibul või peotäis murulauku
- 2–3 tomatit
- ½ kl peenestatud tilli
- ½ kl peenestatud peterselli
- kortslehti või lehtsalatit
- 2 sl purustatud kitsejuustu
- ½ kollast paprikat
- ½ punast paprikat
Kaste
- 2 sl vett
- 2 sl õunaäädikat
- 2 sl õli
- 1 purustatud küüslauguküüs
- ½–1 tl suhkrut
- ½ tl soola
Koorige külmad keedetud kartulid ja lõigake paksudeks viiludeks. Keetke võilillenuppe kergelt soolaga maitsestatud vees umbes 5 minutit. Keeduvett sobib ka estragoniga maitsestada. Kurnake keeduvesi ja jätke õienupud sõelale nõrguma.
Sibul ja murulauk hakkige peeneks, tomat lõigake õhukesteks sektoriteks. Valmistage loetletud ainetest kaste. Tõstke salatiained kihiti kaussi, peale valage kaste. Pange paariks tunniks külmikusse, et maitsed seguneks.
Serveerimise eel kallake salat rohelise lehtsalati või kortslehtedega vooderdatud kaussi. Peale puistake murendatud pehmet juustu ja väikesteks kuubikuteks lõigatud paprikat.
Mahe salat jänesekapsast ja vesiheinast
- peotäis jänesekapsast
- peotäis vesiheina
- 4–5 karulaugulehte
- 100 ml maitsestamata jogurtit
- ürdisoola
Peske värskelt korjatud taimed voolava vee all puhtaks, nõrutage. Eemaldage vesiheina juured ja näppige jänesekapsalehed niitjalt varrelt. Karulaugulehed lõigake ribadeks. Maitsestage jogurt ürdisoolaga ja segage ettevalmistatud rohelisega.
Oblikasalat redistega
- 5–6 redist
- murulauku
- 200 g haput oblikat
- soola
- suhkrut
- sojamajoneesi
Lõigake redised õhukesteks viiludeks, pestud ja tahendatud oblikad lõigake ribadeks, murulauk hakkige peeneks, maitsestage. Segage kõik salatiained ühtlaselt läbi, peale valage sojamajonees. Enne serveerimist hoidke külmikus.
Võilille- ja nurmenukusalat redisega
- 100 g võilillelehti
- 100 g nurmenukulehti
- 100 g redist koos lehtedga
- 50 g karulauku
- 50 g murulauku
- soola
- suhkrut
- 1 sl õunaäädikat
- 1 tl sinepit
- 200 g maitsestamata jogurtit
Peske võilille-, redise- ja nurmenukulehed voolava vee all puhtaks, samuti muru- ja karulauk. Nõrutage ja tahendage pehmel majapidamispaberil. Noored redisepealsed on pehmed ja sobivad väga hästi salatisse.
Peenestage salati rohelised koostisosad ning segage viilutatud redistega. Maitsestage jogurt sinepi, äädika, soola ja suhkruga, kloppige hästi läbi ning valage salatile.