Seemnekartul oli Maamessil populaarne
Et juba jaanipäeva paiku värsket kartulit saada, soovitab teadur valida varajane sort nimega 'Impala'. Lisaks varajasele saagile iseloomustab seda sorti mugulate kollane värvus, ühtlane suurus ja piklikovaalne kuju.
Eelidandamise aeg oleks 4-5 nädalat, millest esimene nädal tuleks hoida seemnekartuleid +25...+30° C juures seejärel aga jahedamas. "Kindlasti tuleb eelidandamist läbi viia valges, et moodustuksid tugevad idandid", märgib Polli.
Sobiv varajase kartuli mahapanekuaeg saabub siis, kui mullatemperatuur on +8°...+10° C. Ja veel lisab Polli, et eriti hea on kartuleid maha panna õhtupoole ja päikesepaistes, mil muld on päikesega kenasti üles soojenenud.
Et varakult maha pandud kartuli ei kannataks jaheduse käes, tuleks peenrale või vagudele tõmmata mullasoojuse hoidmiseks ja suurendamiseks katteloor.
Kui aiapidaja ei taha koduaias pritsimistöid ette võtta, soovitab Polli kasvatada veel suhteliselt lehemädanikukindlat varajast sorti nimega 'Maret'. Tegemist on punasekoorelise ja väga heade maitseomadustega kartuliga.
Lehemädanikukindlatest sortidest soovitab Polli kasvatada veel uut, keskvalmivat sorti nimega 'Reet'. Hilisepoolsetest lehemädanikukindlatest sortidest sobib koduaeda kasvatamiseks nii 'Ando' kui 'Anti'.
Kuna Polli sõnul võib kartulit ühe koha peal kasvatada maksimaalselt kaks aastat, oleks teda mõistlik kombineerida teiste aiaviljadega, st kasutada viljavaheldust.
Polli kinnitab ka vanemate inimeste seas levinud ütlust, et kartuli muldamine tuleb lõpetada siis, kui ta on õitsemist alustanud. "Siis tuleb kartulil lasta rahulikult olla ja kasvada," ning lisab, et võimust võtvad umbrohud tasuks koduaias siiski välja kitkuda. Kergelt võib kartuleid mullata sügise poole, kui kasv on lõppenud. Sügisene kerge muldamine kaitseb mullapinnale kerkinud kartulimugulaid valguse toimel rohekaks muutumast.