Pildil olev tigu on kindlasti lusitaania teetigu (Arion lusitanicus) ning Tallinna ümbruses on ta viimasel ajal hoogsalt levima hakanud, kuna paljud inimesed toovad mujalt maailmast omale tahtmatult koos taimedega kaasa ka teod.

Tegemist on silmapaistvalt suure nälkjaga - täiskasvanud looma kehapikkus väljasirutatuna on 7-15 cm, nagu nähtub ka saadetud pildilt. Kuigi lusitaania teeteo keha värvus võib olla väga varieeruv, on see kindlasti punaka värvusega alates tumepruunist kuni punakate, oranžide, kollakate ja beežide toonideni.

Kehapinda kattev lima on oranžikaskollane ning roomamisel jätab tald peaaegu värvitu limajälje. Looma hingamisava asub mantlikilbi peapoolses osas.

Lusitaania teetigu on valdavalt taimtoiduline ning meelsasti maiustab ta mahlakate köögiviljadega nagu kurk, kõrvitsalised, paprika, lehtsalat, erinevad kapsad, kuid ära ei ütle ta ka teraviljakultuuridest, ilutaimedest ning seentest.

Nende elutegevuseks soodsaim temperatuurivahemik on +17º...+20º C ning eriti aktiivsed on nad hämaras ja öösiti. Õhu- ja pinnasekuivuse suhtes on nad aga tundlikud. Nende eluiga on kuni 8 kuud ning oma elujooksul munevad nad kuni 400 muna – see kindlustab nende arvuka järglaskonna. Soojadel talvedel ja heade varjevõimaluste korral võivad meil edukalt talvituda.

Mida teha?

* Uusi taimi koduaeda tuues jälgida, et taimejuure ümber olevas mullapallis poleks lusitaania teeteo mune. Viimased on silmaga nähtavad, hallikasvalged ja umbes 3 mm läbimõõduga väikesed pärlikesed.

* Vältida tuleks ka (munadega saastunud) mulla toomist koduaeda piirkondadest, kus kahjurit esineb.

* Loomakeste regulaarne püüdmine püünistega ning käsitsi kokku korjamine ning hävitamine. Püünisteks võib kasutada käepäraseid vahendeid nagu maha paigutatud papptükk, vineeriplaat vms. Tigusid korjata hommikuti, kuhu nad päevase päevase päikese eest varjule poevad.

* Kahjuri arvukust aitavad vähendada ka suvisel ajal niisketest varjulistest kohtadest leitud ja hävitatud munad.

*Aias luua võimalusel tigudele ebasoodsad tingimused elamiseks ja paljunemiseks – taimeümbruste multšimine, umbrohtunud alade vähendamine, orgaanika (kompost ja sõnnik) kasutamise vähendamine, sagedane maaharimine jt.

* Lisaks peletavad tuhk, superfosfaat või lubi hästi tigusid ja nälkjaid, kuna see kuivatab teo jala all oleva lima ning tigu sureb veepuudusesse. Kõige lihtsam moodus on tolmutada ridade vahesid peale vihma või kastmist lubjaga. Võib kasutada mitte puhast lupja, vaid segatuna tuha või tubakatolmuga (1:1). Kuival perioodil töödeldakse mulda selliselt hilisõhtul või öösel, kui nälkjad asetsevad mullal või taimedel. Korrata tõrjet 7-14 päevase intervallidega.

* Keemilistest tõrjevahenditest on lubatud aias kasutada mitmeid teograanuleid. Graanulid paigutada kohtadesse, kus nälkjaid kõige enam esineb. Siinkohal väikesed näpunäited erinevate toodete kasutamisest, kuna toodete toimemehhanismid on erinevad ja seega kasutamisel omad nipid.

Meta ja Tigude graanulite kasutamisel (toimeaine metaldehüüd) tuleb arvestada, et toimeaine laguneb päikese käes ja seetõttu tuleks neid kasutada varjulistes kohtades. Paremaid tulemusi saadakse, kui töödeldakse niiskel õhtul, millele järgneb kuiv soe päev. Kuna peamine on ärritav toime, mis põhjustab tigudel massilise lima tootmise. Dehüdratatsioon võib kesta vähemalt päeva või rohkemgi. Kui selle aja jooksul sajab vihma või on ööd kasterikkad, taastuvad teo veevarud täielikult ning tõrje on asjata. Lubatud kasutada kuni 2 korda. Graanulid sisaldavad lindudele peletavat ainet.

Ferramol on raudfosfaati sisaldav preparaat, mis on tigude ja nälkjate söötmürk, pärast toote allaneelamist sekkub raudfosfaat teo seedetraktis kaltsiumi metabolismi, kes seetõttu peaaegu otsekohe katkestavad söömise ja surevad 3-6 päeva hiljem. Lubatud kasutada 1-4 korda. Õigel kasutamisel Ferramol on ohutu lemmikloomadele ja siilidele.

Lõpetuseks tuleb meeles pidada, et taimekaitsevahendit kasutada ainult vajadusel, rakendades ohutusvõtteid ning järgides kasutuspiiranguid.