Seda taime kasutasid indiaanlased, kes tarvitasid juurt ja lehti haavade raviks. Et selline kasutusviis tõepoolest toimib, kinnitasid ka 1950. aastal tehtud katsed. On teada, et päevakübaral on bakteritevastane toime. Keha vastupanu bakteritele suureneb tänu organismis jõude stimuleerivatele ainetele, millest on abi nakkuste vastu. Päevakübara kasutamine ei välista ka samaaegset ravi antibiootikumidega, vaid nende kasutamine koos on üsna tulemusrikas.

Päevakübara tee toetab organismi immuunsüsteemi. Päevakübara sissevõtmisel tuleks arvestada viirushaiguste vastast kaitsetoimet ja ravimite mõju tugevdavat toimet. Kerge infektsiooni korral, gripi ennetuseks ja mitmesuguste nahahaiguste, näiteks psoriaasi korral võetakse päevakübara tinktuuri tilkadena. Seda kasutatakse ka salvina haavade raviks. Nagu nüüdseks selgunud, on raviva toimega kogu kõnealune taim.

Valmistamine ja kasutamine

Vajalik tõmmis tehakse värsketest taimedest ja lahjendatakse siis vastavalt kasutamisele. Homöopaatilist ravimit Echinacea soovitatakse furunklite jt nahamädanike korral, roosi, mädaste protsesside, halvasti paranevate haavade ja sünnitusjärgse sepsise korral. Sisse tuleks võtta 5–10 tilka 3 korda päevas või 5 tilka 2 tunni tagant.

Kompressi tegemiseks lahustatakse tõmmist veega vahekorras 1 : 3. Sellisel kompressil on ka eriline valuvastane toime.

Parim aeg siilkübaralt tõmmisematerjali hankimiseks on teise kasvuaasta augustis, kui taim õitseb juba täie hooga. Kui tarvitate ära taime kogu maapealse osa, jätke tüügas paarikümne sentimeetri kõrguseks, siis suudab ta talve probleemideta üle elada.

Hakkige saadud materjal kohe ja pange piirituse sisse tõmbama. Kui otsustate taime kuivatada, siis tehke seda võimalikult ruttu, paari päeva jooksul. Kuivatatud ürt pange hoiule kuiva kohta valgust mitteläbilaskvasse pakendisse.

Kolmandal aastal sobivad tõmmise valmistamiseks ka taime juured. Kuna siilkübaral on palju narmasjuuri, siis on kõige mugavam taim üles võtta kuival ajal, et kõik väärtuslik kätte saada ja et oleks hõlbus muld ära raputada. Peske juured, hakkige peeneks ning pange piirituse sisse tõmbama või siis kuivatage ära.

Rahvameditsiinis kasutatakse punast päevakübarat tinktuurina. See valmistatakse õitest, lehtedest, vartest, lisatakse juurt. Peenestatud taimemass pannakse purki ja valatakse peale 40kraadine viin.

Lastakse seista kaks nädalat, iga päev purki loksutades. Seejärel kurnatakse ja tinktuur ongi valmis.

Punane päevakübar on kaunis, vähenõudlik ja tervistav. Kuna paljud punase päevakübara sordid pole meil talvekindlad, siis see liik ei vea meid kunagi alt.