Loomulikult tuleb looduslikult troopikas kasvavaid taimi rikkalikumalt kasta kui kõrbetaimi. Samuti sõltub kastmisvajadus taimede juurdumise astmest ja vanusest. Rohkem vajavad vett suured lopsaka lehemassiga, samuti väikestes pottides kasvavad ja tugevasti läbi juurdunud taimed.

Tappev ülekastmine

Kastke taimi siis, kui see on vajalik. Arvestage, et ülekastmine on kahjulik kõikidele taimedele. Liiga vähene kastmine – mitte alati.

Kastke madalalt ja ettevaatlikult, et mulda potist mitte välja uhtuda. Kastke võimalikult harva, kuid põhjalikult, et mullapind jõuaks veest läbi imbuda. Alusele valguv vesi kallake ära. Üks erandeid on papüürus, mis talub alusele jäävat vett hästi. Suure veevajadusega taimedele nagu kallale, hortensiale või tihedaõielisele asparile võib vett alusele jätta, kuid talvel jahedate ilmadega siiski mitte.

Vältige vee sattumist taime südamikku, sest vähese või peaaegu puuduva õhuliikumise tõttu võib taim hakata mädanema. Kastke rikkaliku lehe- ja õiemassiga taimi altpoolt potialuse kaudu, kuid poole tunni pärast kallake kasutamata jäänud vesi ära.

Spaprotseduur

Juhul kui olete harjunud taimi altpoolt kastma, arvestage, et toitesoolad liiguvad veega alt üles ja jõuavad mullapinnale. Aeg-ajalt kastke taimi pealt, et need tagasi mulda viia. Nii saavad taimed taas turgutust.

Tugevalt läbi kuivanud ja juba närtsinud taimi on raske päästa. Kuid püüdke seda siiski teha, asetades potid kiiremas korras üleni vette ning hoides seal umbes kümme minutit, kuni mullast ei tõuse pinnale enam õhumulle. Selline turgutav protseduur sobib väga hästi lopsaka lehestikuga ja rikkalikult õitsevatele taimedele.

Potimulla pealmine, juurtega vähem läbi kasvanud kiht seob osa lupja ja allpool olevate juurte kahjustused on väiksemad. Lubjaga rikastunud kihi saab eemaldada ümberistutamise ajal. Jaanuarikuus on õige aeg üle vaadata oma taimed.

Allikas: Targu Talita