Ubadel on ka suhteliselt madal glükeemiline indeks, sest nende süsivesikuid kaitseb väliskest.

Külmal ajal kuluks kauss kuuma toitvat suppi igaühele ära. Selle valmistamine pole kuigi vaevaline, kui teada mõnd vajalikku nippi.

Näiteks võiks alustada leotamisest. Leotamine lühendab keemisaega, kuid vette ei tohi lisada soodat, nagu kunagi varem soovitati. See rikub toidu maitse ja kvaliteedi. Kareda vee korral kasutage leotamiseks hoopis keedetud ning maha jahutatud vett. Ube võib keeta leotusvees, kui see pole mõru.

Tummine oasupp Mehhiko moodi

- 8 dl keedetud ube
- 8 dl tükeldatud sibulat
- 3 küüslauguküünt
- 8 dl jämedalt riivitud porgandit
- 8 dl paprikaribasid
- 8 dl tükeldatud kõrvitsat või kabatšokki
- 4 dl purustatud tomatit
- tšillikastet
- safranit
- 3 tl Prantsuse ürdisegu (Provence)
- 1 ½ l juurviljaleent
- 2–3 sl nisujahu
- õli
- soola

Prantsuse ürdisegu koosneb peamiselt aed-liivateest, rosmariinist, aed-piparrohust, punest ja lavendlist. Sageli lisatakse veel purustatud loorberilehti, apteegitilli ning riivitud apelsinikoort.

Kuna segu on valmistatud alati üksnes kuivatatud taimedest, tuleb see lisada toidule varakult, et kogu lõhna- ja maitsebukett saaks mõjule pääseda. Selle segu asemel võite lisada üksikuid ürte.

Eraldi keedunõus ajage keema juurviljaleem ja leotage selles safranit, hiljem valage see hautatud aedviljadele.

Kuumutage tükeldatud sibul õlis klaasjaks, lisage purustatud küüslauk, segage hoolikalt läbi, siis lisage porgand ja muud aedviljad, välja arvatud oad.

Hautage, kuni kõik on poolpehmed, siis lisage oad ja maitsestage ürtidega ning ettevaatlikult tilkhaaval pange juurde tšillikastet (selle terava kastmega võite toidu kergesti kogemata ära rikkuda).

Kui leemega segatud aedvilja keetes oad hästi ei lagune, lisage veega segatud jahu, sest see supp peab olema valminult tummine.

Aedoasupp

- 200 g valgeid aedube
-1 ½ l vett
- 250 g läbikasvanud pekki või ribi
- 1–2 sibulat
-1 porgand
- ½ kaalikat
- 2–3 lõiku sellerit
- 2–3 lõiku peterselli
- 2 tl köömneid
- 1 tl basiilikut
- 1 tl piparrohtu
- soola
- pipart
- 100 g tomatipastat
- 100 g hapukoort

Pange oad üheks ööks külma veega likku. Enne keetmist lõigake liha kuubikuteks ja praadige läbi. Lisage peenestatud sibul ning kuumutage koos lihakuubikutega veel aeg-ajalt segades, et sibul ei kõrbeks.

Valage oad koos leotusveega potti, lisage veel vett, supijuured, porgandi- ja kaalikatükid, praetud liha ja sibulad, maitsestage ürtide ja pipraga. Keetke kuni 1 ½ tundi tasasel tulel. Veidi enne supi valmimist segage hulka tomatipasta ja hapukoor ning maitsestage soolaga.

Hapukapsasupp põldubadega

- 500–700 g searaguud
- 500 g hapukapsast
- ¾ kl kuivatatud põldube
- ¾ kl Lõuna-Eesti tangu
- 1 sl rasvainet
- 1 sibul
- 1 porgand
- 2 ½ l vett
- köömneid
- soola

Pange põldoad vähemalt 8 tunniks külma veega ligunema. Pange pestud raguu ja tangud külma veega keema. Leotatud ubadelt valage vesi ära, loputage üle ning lisage supile. Kapsas lisage siis, kui oad on juba poolpehmed. Kui kapsast on juba hapendamisel maitsestatud köömnete ja porgandiga, siis polegi vaja neid eraldi lisada.

Tükeldatud sibul ja porgand hautage rasvaines läbi ning lisage supile. Kui liha on pehme, võtke raguutükid supist välja, eemaldage kondid, tükeldatud liha pange tagasi. Valmis supp maitsestage soolaga.

Aedoasupp pelmeenidega

- ½ kl kuivatatud ube
- 300 g supikonti
- 1 l vett
- 1 sibul
- 1 küüslauguküüs
- 1 porgand
- 1 lõik juursellerit
- 250–300 g pelmeene
- 3–5 tera musta pipart
- soola
- 1 sl teravamaitselist tomatikastet
- hakitud maitserohelist

Pange kergelt pannil pruunistatud supikondid külma veega keema, siis eemaldage pinnale tekkiv vaht, lisage pipraterad ja leotatud aedoad. Keetke tasasel tulel, kuni oad on peaaegu pehmed.

Hautage pannil peenestatud sibul, küüslauk ja porgand vähese supileeme ja tomatikastmega pehmeks ning lisage supisse. Umbes 15 minutit enne supi valmimist võtke välja kondid.

Neilt puhastatud liha ja pelmeenid asetage supisse. Serveerimisel lisage hakitud maitserohelist.

Kirju kaunviljasupp

- 50 g valgeid aedube
- 50 g musti aedube
- 50 g koorimata herneid
- 50 g läätsi
- 1 sibul
- 1 sl hakitud petersellijuurt või lehti
- 2–3 sl hakitud porrut
- ½–1 hakitud paprikat
- 1 sl münti
- 1 sl aed-piparrohtu
- soola
- jahvatatud paprikat
- võid
- tomatipüreed

Peske oad, herned ja läätsed kuuma veega ning pange külma veega keema. Kui vesi keema hakkab, valage see kaunviljadelt ära, lisage uuesti keeva vett ning pange sellesse tükeldatud sibul, porru, paprika ning keetke kõik tasasel tulel pehmeks.

Valmis suppi maitsestage hakitud maitserohelise, või, tomatipüree, paprikapulbri ja soolaga.

Aedoasupp kreekapäraselt

- ½ l valgeid ube
-1 ½ l vett
-1 sibul
- sellerit
- 1–2 porgandit
- 2 sl oliiviõli
- 1–2 sl tomatipüreed
- soola
- jahvatatud musta pipart

Keetke leotatud oad poolpehmeks, lisage tükeldatud juurviljad ning keetke supp valmis.

Siis kuumutage pannil õli koos tomatipüreega ja valage supile. Enne serveerimist maitsestage soola ja pipraga

Aedoasupp makaronidega

- ¾ kl kuivatatud ube
- 1 kl vett
- 4 kl piima
- 80 g makarone
- soola
- aed-liivateed
- majoraani
- punet
- soola
- ½ sl võid
- või 2 sl hapukoort

Pange leotatud oad külma veega keema. Poolpehmetele ubadele valage juurde piim, kuumutage keemiseni, siis lisage makaronid ja ürdid ning keetke tasasel tulel, kuni oad ja makaronid pehmed. Valmis supile pange maitse parandamiseks tükike võid, kuid selle asemel sobib lisada ka hapukoort.