Hamburgi sõnul näitas uuring, et tarbijad ei ole väga hästi kursis kartulisortidega ning ei oska arvestada sordi sobivust toiduks. “Vaid 27 protsenti inimestest arvestab kartulisordi sobivust toidu tegemiseks ja 53 protsenti tarbijatest pole selle peale tulnudki või ei arvesta sellega.”

Kui kartulitoidud ühekülgsed tunduvad, siis pole viga kartulis, vaid toidu valmistajas. Meisterkokk Tuuli Mathieseni retseptivaliku üllatavad maitsed on selle tõestuseks.

Mundris ahjukartulid
täidisega

- ühesuuruseid koorega kartuleid (nt ‘Granola’, ‘Secura’ või muu B-tüüpi kartul)

- soolahelbeid

- oliiviõli

Veeretage kartuleid soola ja õli segus, et nad oleks üleni õliga kaetud. Torgake kahvliga igasse kartulisse mõned augud. Küpsetage 180–200 kraadi juures 45 minutit kuni tund aega, nii et kartuli sisu on pehme.

Laske veidi jahtuda, tehke kartulisse ristlõige, suruge veidi pehmeks küpsenud sisu välja ning asetage peale meelepärane täidis.

Kreemjas kodujuustu-krevetitäidis
(jätkub neljale sööjale)

- 200 g toorjuustu

- 200 g krevette

- 200 g kodujuustu

- sidrunimahla või sidrunipipart

- tilli või murulauku

- soola ja pipart

Segage toasoe toorjuust pehmeks, lisage juurde krevetid (võite need väiksemaks hakkida), kodujuust, hakitud maitseroheline ning maitsestage kogu täidis endale sobivaks. Serveerige koos soojade mundris ahjukartulitega.

Muna-tuunikalatäidis

- 1 tuunikalakonserv õlis

- 2–3 muna

- 1 keskmine sibul
(hästi peeneks hakituna)

- majoneesi ja hapukoort

- tilli, peterselli või murulauku

- sidrunimahla või sidrunipipart

- soola ja pipart

Kallake tuunikalakonserv kaussi, võite lisada ka kogu õli. Lisage jämedalt hakitud muna, peeneks hakitud sibul, maitseroheline ning soovikohane kogus majoneesi ja/või hapukoort. Segage kõik läbi, maitsestage ning serveerige soojade mundris kartulitega.

Kartuli-lõhevorm päikesekuivatatud tomatitega

- 600 g kooritud kartuleid

- 500 g forelli- või lõhefileed

- päikesekuivatatud tomateid õlis (8 tk)

- 2–3 sl tomatimaitselist oliiviõli

- 2–3 küüslauguküünt

- peotäis basiilikut

- meresoola

- purustatud musta pipart

Koorige kartulid, lõigake 3cm tükkideks. Pange parajalt suurde ahjuvormi ühekordse kihina, maitsestage vähese soolaga ja niristage peale 1–2 sl oliiviõli. Küpsetage 225kraadises ahjus 20–25 minutit, kuni kartulid on pehmed, aga mitte veel pruunistunud.

Samal ajal puhastage kalafilee luudest ja lõigake 2–3cm tükkideks. Võtke vorm ahjust välja, segage kartulid kergelt läbi ja laotage peale kalatükid. Maitsestage soola ja pipraga ning küpsetage 200kraadises ahjus u 10 minutit.
Lõigake päikesekuivatatud tomatid väiksemateks tükkideks, hakkige küüslauk.

Puistake tomati-küüslaugusegu kartuli-kalatükkidele ning pange veel viieks minutiks ahju. Võtke ahjust välja, puistake peale basiilik, maitsestage vajadusel soola-pipraga ja niristage peale veel veidi tomatimaitselist oliiviõli.
Serveerige kohe. Kõrvale sobib värske salat või näiteks külm hapukoorekaste.

Kartulimuretainast
juustuküpsised

- 2 keedetud kartulit

- 3 dl jahu

- 100 g võid

- soola

- 1 tl küpsetuspulbrit

- riivitud juustu

- päikesekuivatatud tomati kastet

Purustage kartulid. Segage jahu ja või ning lisage kartulimassile. Taina võite valmistada ka köögikombainis. Veeretage tainapall ja asetage see umbes tunniks ajaks külmkappi.

Pirukate valmistamiseks vormige tainast paraja suurusega korvikesed ning küpsetage 180–200 kraadi juures kuldpruuniks. Tõstke ahjust välja, asetage igasse korvikesse veidi päikesekuivatatud tomati kastet, puistake peale juust. Asetage ahju, kuni juust on sulanud ja hakkab pruunistuma. Serveerimisel puistake peale värskeid basiilikulehti.

Šoti kartulipannkoogid
e tattie scones

- 250 g keedetud kartuleid

- 2 sl pehmet võid

- 60 g nisujahu

- 0,5 tl soola

- 0,25 tl küpsetuspulbrit

- võid või õli praadimiseks

Keetke kooritud kartulid soolaga maitsestatud vees pehmeks. Nõrutage hoolega, tampige katki ja segage ülejäänud ainetega. Kui kartulid on juba varasemast keedetud, riivige need peene riiviga, lisage või ja segage sisse kuivained. Jaotage kartulimass kaheks. Rullige kumbki kartulitaina pall kergelt jahusel laual ümmarguseks kettaks kõrgusega umbes 6 mm. Lõigake kuueks sektoriks (kokku 12 sektorit). Praadige kuumal pannil väheses võis või õlis mõlemalt poolt pruunitäpiliseks.

Roa valmistamiseks võite kasutada ka kartulipudru jääke. Sel juhul aga segage juurde lihtsalt jahu ja tsipake küpsetuspulbrit.

Külmsuitsuforelli vaht kartuliküpsisel

- keedetud kartuleid

- 200 g toorjuustu

- 2 dl vahukoort

- tilli

- sidrunit

- 200 g külmsuitsuforelli

- soola, pipart

Vahustage koor koos toorjuustuga vahuks. Lisage hakitud forell, till, sidrunimahl ja soovi korral ka veidi sidrunikoort. Maitsestage soola ja pipraga. Küpsiste jaoks koorige keedetud ja jahtunud kartul. Lõigake õhukesed rattad. Kallake ahjuvormi põhja veidi oliiviõli, keerutage kartulirattaid mõlemalt poolt õli sees, puistake peale värskelt jahvatatud meresoola ning küpsetage 200–220 kraadi juures kuldseks ja krõbedaks. Serveerimisel asetage forellivaht kartulirattale, kaunistage kalamarja ja tilliga.

Kartulipirukad

- 500 g lehttainast

- 3–4 kooritud, keedetud ja pudruks
surutud kartulit

- peotäis koriandrit, hakitud sibula-pealseid või muud meelepärast ürti

- 50 g (või rohkem) võid, sobib ka 35% koor

- soovi korral riivjuustu

- muna määrimiseks

- soovi korral võib tummisema täidise teha näiteks peekoniga või muu lihasema kraamiga

Segage kuuma kartulipudru sisse tükeldatud või ja laske sulada. Segage juurde hakitud ürdid, soovi korral juust ning maitsestage segu soola ja pipraga.

Rullige jahusel pinnal tainas piklikuks ribaks. Riba keskmisele kolmandikule laotage kartulitäidist, suruge see ühtlaseks “vorstiks” ning tõstke mõlemad tainaääred kartulipudru peale. Keerake liitekoht allapoole ning lõigake täidetud tainavorstist meelepärase suurusega pirukad. Tõstke ahjuplaadile, määrige pealt lahtiklopitud munaga ning küpsetage 200 kraadi juures (pöördõhuga) 10–15 minutit ehk seni, kuni pirukad on kaunilt kuldpruunid.

Serveerige soojalt.

Mahlane šokolaadi-apelsinikook ilma jahuta
ja kartuliga

- 200 g võid

- 150 g suhkrut

- 4 muna

- 150 g jahvatatud mandleid

- 250 g keedetud ja purustatud
kartuleid (nt ‘Red Lady’)

- ühe suurema apelsini riivitud koor

- 1 kuhjaga tl küpsetuspulbrit

- 200 g tumedat (vähemalt 70%
kakaosisaldusega) šokolaadi

Kate

n värskelt pressitud apelsinimahla

n tuhksuhkrut

Vahustage toasoe või koos suhkruga. Lisage ükshaaval munad. Segage juurde jahvatatud mandlitega segatud küpsetuspulber, kartulimass ning apelsinikoor. Segage ühtlaseks. Sulatage šokolaad veevannil ning lisage tainale.

Kuumutage ahi 180 kraadini. Vooderdage lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga.

Küpsetage kooki ca 45 minutit, kuni koogi sisse torgatud puidust tikk jääb puhtaks. Tõstke kook ahjust, laske jahtuda.

Glasuuri jaoks segage tuhksuhkur apelsinimahlaga, et tekiks glasuur. Glasuur peaks olema paraja paksusega, et ta koogi pinnalt enne tahenemist maha ei valguks. Jahutage kook koos glasuuriga.