Polli aiandusuuringute keskuse juhataja Ave Kikase sõnul eelnes tunnustamisele kuus aastat ametlikku katsetamist Läti Riiklikus Puuviljanduse Instituudis, kus tehti kindlaks, et uued sordid erinevad kõigist teistest olemasolevatest, on ühtlike omadustega ja tunnused on püsivad, olenemata aastate erinevustest.

Samasugused katsed on praegu käsil veel õunasortidega 'Els', 'Kaari', 'Kikitriinu' ja 'Liivika' ning väikeseviljaliste salatiõuna sortidega 'Kuku', 'Ritika' ja 'Ruti'. Needki sordid on Kalju Kase loodud.

'Krista' on turul nõutud õun, 'Katret', 'Kristat' ja 'Liivikat' on istutatud suurtesse äriaedadesse, 'Kaarit' ja 'Kikitriinut' on uute suurte istandike rajajad lasknud paljundada. Kõigi eespool nimetatud sortidega tutvusid Põhja-Itaalia ja Hollandi õunakasvatajad, kes lepingu alusel katsetavad neid nüüd kodumaal.

"Polli õunasordid on tuntud hea maitse poolest, millega suudavad võistelda ainult vähesed vanemad sordid, nagu 'Liivi kuldrenett', 'Cortland', 'Lobo', 'Melba' ja 'Pärnu tuviõun'," lisas Ave Kikas.

"Meie uued magusad sordid on vürtsikad ja meeldivad ka neile, kes muidu magusatest õuntest lugu ei pea. Hinnatakse Polli sortide kuju ja värvi. Hea hoolduse korral kasvavad suured õunad. Iga aastaga suureneb Polli uute sortide kiitjate arv," selgitas Kikas.