Aga ikka suudavad aretajad taas millegagi üllatada. Nüüd on turule tulnud jõulutäht, mis näeb välja nagu väike roosike. Põnev minijõulutäht on täiesti isemoodi: kõik lehed, nii alumised rohelised kui ka värvunud kõrglehed ülal on allapoole kaardus ja kobrulise pinnaga, taim on väga kompaktne. Üllatava välimusega jõulutäht on 15–20 cm kõrgune, seega paras panna lauale ning kasutada seal, kus ruumi vähe. Teda on tore sättida ka seadetesse.

Kuidas jõulutähte hoida

Õigesti hooldades võib jõulutäht teid oma ainulaadse iluga rõõmustada ligi kuu aega ja kauemgi. Kui teda aga miski häirib, hakkavad lehed kolletuma-varisema.

Hea nõu kulub ära juba jõulutähte ostma minnes. Korralikes aianduskeskustes on taimekaitse tasemel ning enamasti pole ohtu, et ostetud taimega mõni kahjur koju kaasa tuleb. Aga potililli müüvad ka supermarketid ja muud poed.

Aianduskonsultant Eneli Käger soovitab poes tähelepanelikult vaadata, ega pottide kohal lenda väikesi valgeid putukaid. Kui neid märkate, siis teadke, et need on karilased ning targem on lilleost tegemata jätta. Koju toodud kahjurid levivad ka teistele taimedele ja neist on äärmiselt tülikas vabaneda. Enamik taimekaitsevahendeid on kontaktsed, kuid pisikesele lendavale karilasele on väga raske pihta saada. Samuti on kahjurid omandanud paljude mürkide suhtes resistentsuse. Kõige mugavam on neid püüda liimpüünistega, mille ribad pistetakse potti. Müügil on nii kollaseid kui siniseid püüniseid, karilastele meeldib millegipärast viimane värv.

Paanikasse ei maksa aga sattuda sellest, kui märkate jõulutähe lehtedel valgeid täppe – see on taimes sisalduv piimmahl, mis on vigastuse tagajärjel lehele sattunud ja hangunud. Jõulutäht kuulub ju piimalilleliste sugukonda, tema botaaniline nimi on kaunis piimalill (Euphorbia pulcherrima). Kui taimega lohakalt ringi käia, võivad leherood kergesti murduda. Tasub teada, et piimmahl on väga mürgine. Kui see satub silma, suhu või nahale, võib tekkida äge ärritus.

- Jõulutäht kardab külma, miinus-kraadide puhul mähkige ta poest tuues mitmekordselt paberi sisse. Kui leheservad tõmbuvad kodus krussi või taim hakkab lehti langetama, on ta külma saanud.

- Kodus asetage taim võimalikult valgesse kohta, hämaras nurgas hakkavad alumised lehed kolletuma.

- Jõulutäht armastab soojust (18–20°), kuid liiga soojas kohas, näiteks radiaatori või ahju juures, närbuvad kõrglehtede keskel olevad pisikesed kollased õisikud ruttu ning taim pole enam nägus. Kui toas on aga pidevalt jahe (15°), võivad lehed hakata varisema.

- Mitte mingil juhul ärge viige jõulutähte ööseks jahedasse, arvates, et nii püsib ta kauem kena – jõulutäht ei talu järsku temperatuuri ega asukoha muutust.

- Kastke kindlasti toasooja veega. Paras aeg kasta on siis, kui potis olev turvas on pealt tahedaks tõmbunud. Jõulutäht ei tohi läbi kuivada, soojas toas ja väikeses potis turbamullas kasvava taime puhul võib see kergesti juhtuda. Ülekastmise oht on samas väiksem. Jahedas ruumis kastke harvem.

- Kui lehed vajuvad longu ja hakkavad langema, võib põhjuseks olla ülekastmine ja/või alusele jäänud kastmisvesi.

Kevadõied keset pimedat talve

piibeleht
Kunagi oli komme ajatada jõuluks õitsema armsaid piibelehti. Müügil on olnud hirmkalleid Hollandist pärit potte, kuid tänu Raplamaal tegutsevale Enno talule sai Hansaplantist detsembris osta ka kodumaiseid õitsvaid piibelehti.

Piibelehe pisikesed lõhnavad kellukesed püsivad jahedamas toas kauem kenad, ööseks võib taime viia jahedasse ruumi. Muld hoidke potis parajalt niiske, väetada pole teda vaja. Kui kavatsete potipiibelehe kevadel aeda istutada, hoidke teda pärast õitsemist võimalikult jahedas kohas, et ta saaks puhata.

Maikelluke on kergesti ajatatav lill ning teda saab õitsema sundida meile sobival ajal. Tuleb arvestada, et ajatamise algusest kuni õitsemiseni kulub umbes 30 päeva.

Pisikesed potipuud
kypress

Miniatuursete, 10–20 cm kõrguste potijõulupuude seas on uudiseks lõhnav ebaküpress (Chamaecyparis thyoides) ‘Top Point’. Kuigi nime järgi võiks arvata, et puukese ümber hõljub mõnus okaspuulõhn, nii see ometi pole. Aga kui võra silitada ja okkaid kergelt mudida, tabab nina siiski mõnusat, kadakat meenutavat aroomi.

Lõhnav ebaküpress on väga tihedate lühikeste ja pehmete okastega, meenutades valgusrikka metsa all kasvavat karukolda. Võra on hästi kompaktne. Pärit on ta Põhja-Ameerikast Mehhiko lahe äärest, seetõttu peaks ta end soojas toas paremini tundma kui näiteks põhja poolt pärit kanada kuusk ‘Conica’, mida saab samuti osta potis minivormina.

Pärast pühi võib üritada lõhnavat ebaküpressi toas valgusrikkas kohas edasi kasvatada, kevadel viige ta rõdule või terrassile. Kahjuks pole mõtet teda aeda istutada, sest lõuna poolt pärit liik ei ela meie karmi talve üle. Talveaias võib õnnestuda temast aga kena puuke kasvatada.