Nuikapsas on kõige maitsvam, kui mugula läbimõõt on 6–8 cm. Teda võib panna sügavkülma või lõigata väikesteks kuubikuteks ja kuivatada. Nii on talvel hea neid toidutegemisel kasutada.

Spargelkapsa ehk brokoli õisikuid on sobiv aeg korjata, kui õienupud on veel kõvad ja nööpnõelapea suurused. Mahlakat vart lõigake kaasa 10–15 cm. Lehekaenaldest kasvavaid õisikuid saate korjata külmadeni. Brokolipeenar käige läbi kaks korda nädalas.

Suhkruherne kaunad sööge ära siis, kui need on täiskasvanud, aga veel lamedad. Poetisherned on küpsed, kui kaunad on täiskasvanud, aga herneterad pole veel kõvad – siis on nad kõige magusamad. Kaunad tuleb kohe ära tarbida või panna sügavkülma.

Aedoa kaunu korjake iga nädal, et need üle ei küpseks, muidu muutuvad need vintskeks. Õige aeg on siis, kui kaun on saavutanud täisea suuruse, aga seemneterad on veel väikesed. Kõige hõrgumad on keskmise suurusega kaunad. Aeduba sobib väga hästi sügavkülmutamiseks, kuid enne on soovitatav kaunu kergelt hautada.

Avamaakurgid korjake 10–15 cm suurusena, kui vilja pind on veel veidi ebatasane ja krobeline ning värv roheline. Kurgipeenar käige läbi üle paari päeva. Suured kollaseks muutunud ülekasvanud viljad hoidistamiseks ei kõlba.

Kabatšokk on kõige maitsvam noore väikese viljana, siis saab seda süüa seemnete ja koorega. Suured täiskasvanud viljad tehke püreeks või säilitage peenestatuna sügavkülmas.

Kõrvits peab küpsema seni, kuni vilja pind muutub kõvaks ja omandab sordiomase värvi. Kõrvits ei kannata öökülma. Kõva koorega sordid säilivad 2–6 plusskraadi juures kevadeni. Kui vahatate vilja varre, siis see ei kuiva.

Punapeet on seda maitsvam, mida väiksemana teda tarbite. Suured viljad lõigake säilitamiseks viiludeks ja pange äädikalahusesse.

Sibulad on korjamisküpsed, kui pealsed on kolletunud ja alla vajunud. Sibulad võtke maast kuiva ilmaga ja pange paariks päevaks päikese kätte kuivama. Kõige paremini säilivad sibulad siis, kui kuivate neid 26–30kraadises soojuses 3–4 nädalat.

Küüslauk on aeg üles võtta samuti siis, kui pealsed on kuivanud. Pealseid ärge ära lõigake, vaid punuge patsi, sest nii on neid hea toas säilitada. Parim kuivatamissoojus on 25–30 kraadi, kuni mugula koor muutub valgeks. Säilitage toasoojuses.

Allikas: Targu Talita