Lisaks värvikirevusele aitavad liblikad õielt õiele lennates ka aiataimi tolmeldada ja annavad oma panuse taimede heaoluks.

Koos libikatega tulevad aeda tavaliselt ka kimalased, kes on väga tragid tolmendajad. Oma karvaste kehadega hõõruvad nad nektarit otsides vastu õisi ja viivad nii õietolmu laiali oluliselt efektiivsemalt kui tavalised mesilased. Nii aitavad nad just kui märkamatult kaasa tarbeaia taimede saagikuse kasvule. Kimalased on ka väga rahumeelsed putukad: vastupidiselt mesilastele ja herilastele, ei kipu nad ka pisukese häirimise korral kohe ründama.

Liblikaid ja kimalasi aitavad aeda meelitada nende lemmiktaimed. Suve keskel ja lõpupoole õitsevatest taimedest armastavad nad väga näiteks tähkjat liatrist, kes oma pikkade valgete või lillade õisikutega on ka aiakujunduses tugevaks elemendiks. Kui mõni liatris omale lillepeenrasse istutada, võib kindel olla, et õitsemise ajal on tema õite peal kümned kimalased ning liblikad.

Tähkjas liatris

Teine liblikamagnet on Davidi budleia. Kaunis, kaarjate õisikutega ilupõõsas on meie tingimustes küll pisut külmaõrn, kuid peab kenasti vastu tuulte eest varjatud, päikeselises kasvukohas. Taime õrn lõhn meelitab ligi kümneid erinevaid liblikaliike: harvad pole juhused, kus sama põõsa peal võib näha kollaseid, valgeid, siniseid ning mitut liiki kirjuid liblikaid, värvikirevad karvased kimalased nende kõrval sumisemas.

Jaga
Kommentaarid