Tuhandetes ühikutes saab mõõta ka erinevate rooside, flokside ja kroonülaste müüki. Tänavu müüduimad toidutaimed on aastakümnete jooksul populaarsust kogunud maasikas 'Polka' ja kirss 'Chokoladnaja'.

“Eestlane istutab aeda taimi, mis olid juba nende emade ja vanaemade lemmikud, näiteks flokse, tokkroose ja daaliaid,” rääkis Hansaposti e-aianduskeskuse ostujuht Kaija Nuttunen.

“Traditsioonide kõrval mängivad rolli kogemused ja mugavus. Uute sortidega katsetatakse harva ja praktilisust ning külma- ja haigustekindlust hinnatakse kõrgelt. Populaarsed on nii vähenõudlikud pinnakatteroosid kui püsikupeenra terviklahendused.”

Nuttunen soovitab püsikupeenrasse lillede vahele istutada ka madalaid erinevas toonis ja erineva vormiga okaspuid, mis rikastavad tervikpilti ja aitavad õiteilu paremini esile tuua. Samuti on trendikas istutada samasse peenrasse korraga lilli ja maitsetaimi, et luua praktiline ja ilus kooslus.

“Kui on soov kasvatada haruldasi taimi, siis tuleb eelnevalt uurida nende talvekindlust ja sobivust konkreetse kasvukohaga, siinkohal on oluline nii geograafiline asukoht Eestimaal, aia päikeselisus kui mulla happelisus,” selgitas Nuttunen.

“Õrnemad taimed võiksid olla ettekasvatatud põhjamaises kliimas. Järjest enam on klassikaliselt õrnadest lilledest aretatud ka tugevaid ja talvekindlaid sorte, näiteks võib soovitada sidrunilõhnalist kollast pojengi 'Bartzella'.

Taimemüügi TOP5:

  1. Hübriidliilia 'Brunella'
  2. Gladiool – erinevate värvide segu
  3. Kuningliilia 'Pretty Woman'
  4. Aedmaasikas 'Polka'
  5. Pinnakatteroos 'The Fairy'