Kõrvitsa-kartulipuder

600 g kõrvitsakuubikuid
600 g kartulikuubikuid
1 kl piima
1 kl kanapuljongit
2 küüslauguküünt
½ kl koort
2 tl sidrunimahla
½ tl soola
valget jahvatatud pipart
riivitud muskaatpähklit

Kallake keedunõusse puljong, piim, kartuli- ja kõrvitsatükid, lisage peenestatud küüslauk ning ajage keema. Kui kõik on
5 minutit keenud, vähendage kuumust ja edasi keetke tasasel tulel veel 15 minutit. Tampige pehmekskeenud segu pudrunuiaga, lisades vähehaaval koort ja sidrunimahla või mikserdage. Maitsestage soola, pipara ja muskaadiga.

Hautatud kõrvits

500 g kõrvitsat
50 g soolapekki
1 sibul
1 suur õun
1 hapukurk
suhkrut
soola
tilli

Lõigake pekk väikesteks kuubikuteks, praadige rasva eraldumiseni, lisage peenestatud sibul ja kuubikuteks lõigatud kõrvits ning praadige segades poolpehmeks. Siis lisage kuubikuteks lõigatud õun, hapukurk ning hautage, kuni kõik pehme. Maitsestage suhkru, soola ja hakitud tilliga.

Vürtsikas kõrvitsahautis

1 kg kõrvitsakuubikuid
1 tšilli
3 sibulat
1–2 tl riivitud ingverijuurt
3 tomatit
½–1 kl kookoshelbeid
3 sl suhkrut
3–4 sl pähkliõli või -võid
soola

Kastke tomatid keeva vette, koorige ja tükeldage. Peenestage kooritud sibulad, tšilli ja ingver. Hautage rasvaines peenestatud tomat, sibul, tšilli ja ingver. Paari minuti pärast lisage kõrvitsakuubikud, ülejäänud pähklivõi, maitsestage suhkru, soola ja kookoshelvestega ning hautage tasasel tulel kaane all 20 minutit.

Kõrvits pruunis kastmes

500 g kõrvitsakuubikuid
30 g pekki
1 sibul
soola
valget veiniäädikat
sidrunikoort
1 sl rasva
1 sl jahu
suhkrut
maitserohelist

Lõigake pekk väikesteks kuubikuteks ja praadige koos peenestatud sibulaga läbi, lisage kõrvitsakuubikud, valage juurde veidi veiniäädikat, maitsestage soolaga ning hautage pehmeks. Kuumutage jahu kuival pannil helepruuniks, jahutage veidi ja segage mõne supilusikatäie hautisleemega, lisage rasv, riivitud sidrunikoor, maitsestage soola ja suhkruga ning keetke läbi. Valmis kaste valage hautatud kõrvitsale, peale puistake hakitud maitserohelist.

Ühepajatoit kõrvitsaga

300 g pehmet sea- või lambaliha
soola
1 loorberileht
1 sibul
½–1 tl köömneid
500 g kõrvitsat
200 g kaalikat
1 sl rasva
1 sl jahu
hakitud rohelist peterselli

Enne tarvitamist määrige lambaliha sinepiga, hoidke nii paar tundi, siis peske sinep maha ja tahendage. Seejärel tükeldage liha väiksemateks paladeks ja keetke soolaga maitsestatud väheses vees, millele on lisatud loorber, peenestatud sibul ja köömned. Kui liha on pehmeks keenud, pange juurde väikesteks kuubikuteks lõigatud kaalikas. Veidi hiljem, kui kaalikas poolpehme, lisage kõrvitsakuubikud. Rasvast, jahust ja keeduleemest valmistage helepruun kaste, valage valmis söögile, peale puistake hakitud peterselli.

Köögiviljakotletid

200 g porgandit
200 g kaalikat
300 g kõrvitsat või kabatšokki
300 g valget peakapsast
1 ½ kl piima
½ kl mannat
3 muna
½ kl peenestatud kuivikuid või riivsaia
1 tl suhkrut
soola
3 sl võid

Puhastatud pestud porgandid ja kaalikas lõigake peeneks, pange keedunõusse, valage peale keev piim ja lisage 1 sl võid, suhkur ja sool. Hautage kaane all 15 minutit, siis lisage peenestatud kapsas ja kõrvits ning hautage veel umbes 15–20 minutit. Kui köögiviljad pehmed, puistake keedunõusse manna ja keetke pidevalt segades 8–10 minutit.

Tõstke keedunõu tulelt, lisage munakollased ja segage korralikult läbi, vajadusel lisage veel soola, jahutage. Vahustage kergelt munavalged. Jahtunud segust vormige kotletid, kastke munavahusse, veeretage riivsaias ja praadige ülejäänud võis kotletid.

Munaroog kõrvitsaga

500 g kõrvitsakuubikuid
1 punane paprika
2 sibulat
2–3 küüslauguküünt
6 muna
6 sl vett või piima
soola
1 sl värsket basiilikut
murulauku
½–1 sl õli
riivitud juustu

Lõigake kooritud sibulad õhukesteks viiludeks ja praadige õlis koos kõrvitsakuubikutega aeg-ajalt segades helepruuniks. Lisage paprikaribad ja peenestatud küüslauk, segage läbi ning paari minuti pärast võtke pann tulelt. Kloppige munad lahti vee või piimaga, maitsestage soolaga. Segage jahutatud köögivili lahtiklopitud munaga ja valage määritud ahjuvormi. Peale puistake 1–2 sl riivitud juustu. Küpsetage mõõdukalt kuumas praeahjus või pliidil kaanega kaetud pannil, kuni muna on hüübinud. Valmis toidule puistake hakitud maitserohelist. Serveerige keedetud riisi või röstsaiaga.

Kõrvitsarisoto

500 g kõrvitsatükke
300 g sinki
3 kl kanapuljongit
2–3 sibulat
3 küüslauguküünt
1 sl õli
1 kl risotoriisi
½ kl valget veini
2 sl riivitud Parmesani
2 sl hakitud peterselli
soola
purustatud valget pipart

Hautage tasasel tulel kõrvitsatükid pehmeks. Praadige hakitud sibulat ja küüslauku õlis umbes 5 minutit. Lisage riis ja kallake segades juurde kuum puljong, hautage kaane all. Enne kui riis päris pehme, lisage kõrvits ja valage juurde vein, hautage, kuni kõik pehme. Siis tõstke tulelt, lisage Parmesan, petersell ning maitsestage soola ja pipraga.

Valmis toidu kõrvale andke juurde praetud singiviile.

Vahukoore-kõrvitsatarretis

½ kg puhastatud kõrvitsat
½ kl suhkrut
½ kl vett
200 ml vahukoort
15 g želatiini
½ sidruni mahl ja värskelt riivitud koor

Riivige kõrvitsatükk peeneks, segage juurde sidrunimahl ja -koor ning väheses vees lahustatud želatiin (jälgige pakendil olevat õpetust). Asetage segunõu külma vette ja kloppige või mikserdage, kuni hakkab tarretuma, siis segage hulka suhkruga vahustatud koor. Hoidke serveerimiskausikestega kaks tundi külmas. Laualeandmiseks kaunistage sidruniviilu või melissilehekesega.

Hautatud veiseliha

1 ½ kg kondita veiseliha
100 g pekki
1 porgand
1 sibul
1 petersellijuur
1–2 sl jahu
soola
6 pipratera
1 loorberileht
1 sl suhkrut
2 dl hapukoort
2 sl piima
1 dl džinni
1 sl sinepiseemneid

Eemaldage lihatükilt sidekoe kelmed, hõõruge liha suhkruga ja pikkige pekiribadega. Praadige haudepotis ümberringi pruuniks, siis kallake peale keeva vett, et liha oleks pooleldi kaetud. Lisage tükeldatud sibul, porgand ja petersell. Hautage kaane all poolpehmeks, siis maitsestage soola, pipra, loorberi ja sinepiseemnetaga ning valage üle džinniga.

Hautage, kuni liha pehme, siis võtke lihatükk hautusleemest, katke fooliumiga ning jätke sooja. Leem kurnake, segage pannil kuivalt kuumutatud jahuga ja kuumutage keemiseni. Pärast keematõusmist lisage piimaga segatud hapukoor ja tõstke kaste tulelt. Liha lõigake viiludeks, asetage soojendatud vaagnale, kaste andke lauale eraldi nõus.

Hautatud põdraliha

2 kg marineeritud põdraliha
100 g pekki
2 porgandit
1 sibul
soola
suhkrut
terapipart
1 sl kadakamarju
näputäis kuivatatud kibuvitsamarju
5 sl mustasõstrakeedist
5 sl punast veini
1–2 sl jahu

Loputage liha, tahendage ning pikkige porgandi ja pekiribadega. Osa pekiribadest pruunistage haudepoti põhjal, et rasv välja sulaks. Lisage sellele veidi suhkrut, segage ja pruunistage liha ümberringi. Valage lihale keeva vett, lisage pikkimisest üle jäänud porgand, tükeldatud sibul, pipar, kadaka- ja kibuvitsamarjad. Hautage tihedalt kaanega suletud ahjupotis poolpehmeks, siis maitsestage soolaga ja hautage tasasel tulel, kuni liha pehme.

Võtke liha hautamisvedelikust, katke fooliumiga ja hoidke soojas. Kurnake leem, mille väheses koguses segage kuival pannil helepruuniks kuumutatud jahu. Laske jahuga paksendatud kastmel keema tõusta, võtke pliidilt, segage keedis veiniga ja valage kastmesse. Soojas hoitud liha lõigake ristikiudu viiludeks ja tõstke soojendatud vaagnale, kaste andke lauale eraldi.