Prožektor. Oluline on luua valguse ja varju efekte. Prožektorid sobivad aias eelkõige puude ja põõsaste väljatoomiseks. Näiteks suuna valgusti puuvõrale või okstele ning tulemuseks on kunstiline varjude mäng aias.

Prožektorite valimisel soovitame tähelepanu pöörata valgustatavale pinnale ja lambipirni võimsusele. Kindlasti peaks prožektor olema ka niiskuskindel.

Kohtvalgusti. Sobivad nii suuremate kui ka väiksemate taimede valgustamiseks. Valgusti on tihti süvendatav ning see paigutatakse taime alla. Selline valgusti toob suurepäraselt välja taime ilu ja erilisuse.

Valgusriba. See universaalne ja eriti hubane valgusti kaunistab nii puid, põõsaid kui ka lillepeenraid ja terrassi. Selle valgustiga saad katta näiteks puuoksad, ääristada peenraid või terrassi ning tulemuseks on uskumatult kaunis vaatepilt!

Solar. Need maa sisse torgatavad valgustid on kõige enam kasutatavad aiateede ääres. Solari võite aga torgata ka näiteks mõnda suuremasse lillepotti või peenrasse.

Taime keskel asetsev valgusti loob kaunid varjud ning huvitavama valgustuslahenduse.

Seenvalgusteid on ka kõige lihtsam ja mugavam kasutada kuna paigaldamine ei nõua lisavaeva ega teadmisi.

Aiateede valgustamine

Aiateed ääristaval valgustusel on nii aia ilu rõhutav kui praktiline roll.

Süvisvalgustid. Suhteliselt populaarne on aiateid valgustada süvisvalgustitega, rõhutades nii nende sirget või lainelist kuju ja juhatades pimedas teed.

Viimastel aastatel on populaarsust koguma hakanud ka vilkuva efektiga süvisvalgustid, mis tekitavad mängulisust ning loovad hoopis huvitavama keskkonna.

Solarid. Need maase torgatavad valgustid on soodsad ja mugavad ning nende asukohta on võimalik igal ajal lihtsasti muuta. Üldiselt on ka solarite toiteallikaks päikesepatareid, mistõttu ei nõua need valgustid lisakulutusi elektrile või patareidele.

Arvestada tuleks aga sellega, et solarid ei anna palju valgust.

Tõrvik. See on pigem ühekordne ning ajutine viis aiateede valgustamiseks, kuid tõenäoliselt loob see kõige hubasema meeleolu.

Tõrvikud annavad nii soojust kui ka õrna valgust, mistõttu sobivad need kasutamiseks näiteks aiapidudel.

Laternad. Need ajaloolised valgustid, mida võib tänapäeval poodidest leida moodsa LED-valgustitega sobivad hästi ka teeradade valgustamiseks. Latern loob hubase ning maalähedase meeleolu.

Lehtlate valgustamine

Valgusribad. Kinnitage neid näiteks lehtla katusele või päikesevarjule, tõmmake neid hoonest lähimate puudeni, aiani või mässige see ümber lehtla kõrval kasvavatele taimedele.

Põrandavalgustid. Kui hoovis on terrass, millele on rajatud puhkeala, on veel üheks võimalikuks lahenduseks põrandalambid, mis näevad välimööbli kõrval suurepärased välja ja annavad piisavalt valgust nii suhtlemiseks kui ka söömiseks.

Lampe valides tasub jälgida, kas tegemist on suunatud või hajutatud valgusega lampidega.

Samuti soovitame soetada lauavalgustid, mida saate panna mitte ainult lauale, vaid ka maha. Need annavad rohkem suunatud valgust, mis on eriti hubane.

Seinavalgustid. Neid võib riputada maja või lehtla seintele ja suunata puhkealale või valgustada seina, andes vaid minimaalse valguskoguse.

See on suurepärane valgusallikas, kuid ainukeseks ebamugavuseks on asjaolu, et paigaldades välisseina külge tuleb kahjustada maja fassaadi.

LED-valgusriba. Eriti lihtsalt kasutatav, kuid meeldivat valgust andev. LED-valgusribad saate kleepida nii mööblile kui ka lauale, lehtla seintele või isegi päikesevarju metallosadele.

Peale selle kasutab see LED valgusti eriti vähe elektrienergiat ning sellest tulev valgus võib olla nii õrn kui ka intensiivne.

Küünlad. See on klassikaline valgustusviis neile, kes hindavad naturaalsust. Loomulikult on küünlavalgus ajutine valgustuslahendus, kuid ka siin võib leida lahendusi: pikemaajalise efekti loomiseks võite kasutada küünlalaternaid või eriti suuri küünlaid.

Küünlad võivad anda ka lisakasu – lõhnavad küünlad levitavad meeldivat aroomi ning spetsiaalsed sääski tõrjuvad küünlad aitavad vabaneda soovimatutest putukatest.

Allikas: K-Rauta