Ilu kõrgeid printsiipe väljendav Giverny aed mõjutas oma kaunite vaadetega Monet´ loometööd. Aia vaateid silmitsedes oleme justkui astunud sisse kunstniku maalidesse.

Aegade jooksul muutuvad pea kõik aiad, metsistuvad või toovad uued ajad neisse ka uued stiilid, kuid aednik igatseb hoida aeda ikka ideaalilähedasena.

Aed kui mosaiikmõistatus

Aed on tervik, selle mõistmiseks tuleb liikuda ühest ruumist teise – mosaiikmõistatus, mille eri osad moodustavad lõpuks suure pildi. Versaille lossi suurde aeda peidetud "rohelistes kabinettides" – boskettides – olevad poolsuletud aiavaated pakuvad avastamislusti ning privaatsust.

Inspiratsiooni isetegemiseks saab reisidelt, samuti on raamatutes peidus terve maailm.

Ka Eestimaal asuvad aiad annavad ideid ja mõtlemisainet, pakkudes kosutust ka hingele.

Maakodu konkurssil kauneima aia tiitli pälvinud Kindluse talu perenaisele Lia Raadile meeldib jälgida, mida teeb taimedega aja kulg. “Taimed kasvavad väga põnevalt siia ja sinna, kohe ei raatsi oksi ära lõigata,” sõnab ta.

Lia sõnab, et nende aed pakub mitmekülgseid võimalusi: aias on tükike metsa, iluaed, peenramaa, murupind, kus mängida ja joosta. “Meie kodu on meie kindlus, kus tunda end hästi ja koguda energiat. Sellepärast meie pere meie aeda armastabki. Meie aed on meie endi kätetöö, sest meile on oluline isetegemine. Meie kodu ja aia teeb kauniks kodusoojus," pajatab ta.
Monet´ poolt rajatud Giverny aed