Sibula-hahkhallituse levikut soodustab sibula hilinenud koristamine. Kui pealsed hakkavad lamanduma, tungib seeneniidistik eostega nakatunud vanematest lehtedest läbi kaelaosa sibulasse. Enne koristamist ja koristamise ajal pole kahjustust märgata, aga säilitamisel muutub sibula kaelaosa pehmeks ja hakkab mädanema ning üsna ruttu levib haigus üle sibula.

Kuivatamine

Päikesepaistelisel päeval üles võetud sibulad võib jätta peenrale tahenema. Kui on püsivalt kuivad ilmad, võib sibulasaak paariks nädalaks sinnasamasse jääda. Sagedaste hoovihmade puhul tuleb aga saak viia ulualla.

Kahe-kolme nädala pärast võib sibulaid sorteerima hakata. Kui sibulakael on hästi kokku tõmbunud (peenike), sobib sibul säilitamiseks. Jämedakaelalised sibulad pole küllalt valminud ning need tuleks esmajärjekorras ära kasutada hoidiste ja toidu valmistamisel, sest muidu lähevad nad raisku.

Samal ajal on hea valida ühtlase suurusega ja hästi kuivanud pealsetega sibulad vanikusse punumiseks ning neil juuri kärpida. Ebakorrapärase kujuga ning liiga suurte või väikeste sibulate kuivanud pealsetel tuleb kaelaosas keerd peale väänata ning maha lõigata, jättes alles 2–3 cm pikkuse tüüka.

Vanikute punumine ja järelkuivatamine

Ühtlase suurusega valitud sibulad punuda kahe kaupa jämedale takusele nöörile, nii et sibulad tihedalt üksteise vastu puutuksid. Iga järgmine sibulapaar sobitada eelmiste vahekohta. Välisõhus kuivanud sibulapealsed tõmbavad järelkuivatamisel kokku ning punutis võib muutuda lõdvaks ja hõredaks, seda tuleb punumisel arvestada.

Nii lõigatud pealsetega sibulad kui ka vanikud on vaja kuiva sooja õhuga ruumis üle kuivatada. Ideaalvariandis tuleks neid 10–15 päeva hoida temperatuuril 30–35° ja pärast seda 7–10 päeva 40° juures.

Sibulate säilitamine

Korralikult kuivatatud sibulate hoidmiseks sobib pime ruum, mille suhteline õhuniiskus on 75–80%, temperatuur püsib kõikumisteta 0 kuni –2° piires ning on hea ventilatsiooniga.

Köögis võiks korraga hoida sibulaid ainult paari kilo jagu ning neid vajadusel hoiuruumist juurde tuua.