Külm võib küll õitele liiga teha, kuid tiheda lehestiku all on õiepungad kindlalt kaitstud ning varsti õitseb puhmik taas. Hõbemustrilised lehed säilitavad dekoratiivsuse ka siis, kui kerget öökülma on veidi pikemalt. Kõige kindlam on aga katta lilleanum külmal ööl kattelooriga.

Kui alpikanni õitele ei saja vihma peale ning neid ei räsi tugev tuul, rõõmustavad nad teid kaua.

Minialpikannid on saadud toataimena tuntud vahemere alpikanni (Cyclamen persicum) suureõieliste sortide ristamisel looduslike liikidega. Euroopas on nad olnud juba ammusest ajast populaarsed sügishaljastuse taimed. Mõni aasta tagasi hakkas ka Nurmiko aiand Harjumaal Juulikul kasvatama lilleanumatesse sobivaid tillukesi alpikanne. Aiandi lillepoest saab lisaks rohkelt ideid, kuidas kasutada alpikanne sügisestes lilleanumates. Juuresolevad lillekorvid ongi seal pildistatud.



TASUB TEADA

Õue-alpikanni ilunipid

- Ära istuta taime sügavamale, kui see oli kasvupotis. Mugul võiks mullast isegi veidi välja jääda.

- Väldi ülekastmist, hoia muld kergelt niiske, sest liigniiskuses läheb mugul kergesti mädanema.

- Ära vala vett lehtede vahele ja mugulale.

- Poest ostetud alpikannikorvi põhja katvasse kilesse torka augud, et liigne vesi saaks ära voolata.

- Pidevalt eemalda närbunud õisi (et taim ei hakkaks õitsemise asemel kasvatama seemnekupraid) ja kolletunud lehti (et ei tekiks hallitust).

- Mugulale ei tohi jääda varretüükaid, kust pääsevad sisse haigusetekitajad. Selleks naksa vars ära mugula lähedalt järsu tõmbega.

- Kosuta õitsejat tsitruseväetisega, sest alpikann armastab kergelt hapukat mulda. Lisa vette tilgake väetist igal kastmiskorral.

- Kaitse õisi vihma ja tugeva tuule eest.

- Külmal ööl kata anum looriga.