Vanasti ennustati vesiheina järgi ilma: kui õied olid avanenud kella 9 hommikul, siis võis oodata selget ilma. Käega katsudes tundub vesihein ka kuiva ilmaga märg olevat, sellest ka nimi vesi(hein).

Keskajast alates on vesiheina tarvitatud toiduks, nii toorelt salatina kui keedetult suppides nagu spinatit. Mõned uurijad ei soovita siiski vesiheina sageli toidus tarvitada, seda taime rohke saponiinisisalduse tõttu.

Vesiheina teeb toidutaimena väärtuslikuks kõrge C-vitamiini (110 mg%) ja E-vitamiini sisaldus ning karotiin (kuni 25 mg%). Toidutaimena kasutatakse vesiheina salatites, hautistes ja suppides.
Kuidas tarbida vesiheina:
  • Vesiheinatee valmistamiseks võtke 2 tl kuiva ürti, valage peale ¼ liitrit vett, laske 5–10 minutit tõmmata, kurnake ja jooge neli korda päevas ½ tassi kaupa eelpool nimetatud haiguste korral.

  • Vesiheina tõmmise valmistamiseks võtke 1 kuhjaga sl kuivatatud droogi, valage peale veerand liitrit keevat vett, laske 4 tundi tõmmata. Kurnake ja jooge ¼ klaasi 4 korda päevas enne sööki.

  • Vesiheina vannivee tegemiseks võtke 10 sl vesiheina droogi 1 liitri vee kohta, kuumutage ja keetke 10–15 minutit tasasel tulel, seejärel kurnake. 

  • Võtke vanni 25-35 minutit temperatuuril 35–37 °C juures. Kasutage jalgade tursete korral, aga ka kompressideks tursunud kohtadele.

Raviomadused

Vesiheinapreparaatidel on põletikuvastane, hüpotensiivne, diureetiline, rahustav ja kasvajate rakke pärssiv ja lõhustav toime.

Need preparaadid peatavad verejooksu ja soodustavad haavade kinnikasvamist. Kasutust leiab ka maksa- ja neeruhaiguste kompleksravis ja krooniliste maksahaiguste, sapi- ja põiekivitõve, kõrgvererõhutõve, südame isheemia, kasvajate, kehvveresuse, bronhi- ja kopsuhaiguste korral ning ateroskleroosi ärahoidmiseks.

Vesiheina tõmmis soodustab emadel piima teket. Välispidiselt tehakse neist vanne jalgatursete puhul.

Kasutage mähist või salvi haavade, mädapaisete, külmamuhkude ja teiste nahanähtude puhul. Värsket mahla aga tarvitage silmapesuks ja kõhukinnisuse korral.

Koguge ürti õitsemise ajal. Kuivatage taime temperatuuril mitte üle 40 °C. Säilitage klaas- või puunõus 1–2 aastat. Soovitatav on kasutada värsket taime ja selle mahla.

Allikas: "Umbrohud raviks ja toiduks", Toivo Niiberg, Maalehe Raamat