Lehtede kimardumine ja keerdumine näitavad, et tõepoolest on vaarikad haigestunud viirushaigusesse. Kimardumine eristab viirushaigusi teistest klorofüllipuuduse ehk kloroosi tekitajatest, milleks on vaarikalesta kahjustus, magneesiumi-, raua- ja mangaanivaegus ning liigniiske või tihenenud muld. Nendest põhjustatud kloroosiga ei kaasne ka võrsete peenenemist ega põõsa silmatorkavat kängumist.

Levinumad vaarika viirushaigused ehk viroosid on kollane mosaiik ja roomosaiik. Kollase mosaiigi puhul on lehtede roodude vahel helerohelised ja kollakad laigud. Need on ebaselge piirdega, enamasti nurgelised ja krobelise pinnaga. Mosaiike põhjustavad ka paljud teised viirused.

Vaarika roomosaiigi ehk rookloroosi (Raspberry vein clorosis virus) nakkuse korral on ka kõige väiksemad leherood kollased ja osal lehtedest kollane võrkjas muster, mis on eriti hästi nähtav kevadel ja sügisel.

Mõne sordi lehtedele tekivad suured kloroosilaigud ja lehed deformeeruvad. Taime võrsed jäävad peeneks, marjad väikseks ja ühepoolseks ning kuivavad. Saagikadu võib olla 30–50%.

Rookloroosiga kaasneb sageli kollane mosaiik jt viroosid. Sel juhul nõrgeneb põõsa kasv tugevasti ja lehestik kattub tervikuna kollaste laikudega. Lehed kupluvad ja ka marjasaak väheneb kuni 75% või enamgi.

Viirusnakkuse tunnused vaarikatel, samuti ka teistel taimedel varieeruvad suuresti sõltuvalt viirustüvest, taime sordist, ilmastikust ja sellest, kas tegu on ühe või mitme viiruse samaaegse esinemisega.

Vaarika viirushaigusi siirutavad lehetäid: vaarika-keerutäi (Amphophora rubi), vaarika-võrsetäi (Aphis idaei) jt täiliigid. Nad elunevad ja toituvad lehtede alumisel küljel ning võrsetippudes.

Viroosidest veelgi kurjem vaenlane vaarikale on nõialuudsus ehk kääbuslikkus. Seda tekitab viirustele lähedane, kuid rakuline organism – mükoplasma. Taimede kasv seiskub täielikult ja nad põõsastuvad, moodustades hulgaliselt peeni nõrku võrseid. Taimed on vaid 20–40 cm kõrgused, kortsunud lehtedega, ei õitse või on õied moondunud ega vilju.

Viirushaiguste tõrjumiseks juurige haiged taimed välja ja põletage. Haiguse ulatuslikul esinemisel hävitage kogu istandus.

Virooside nakkuse ennetamiseks pritsige vaarikaid haigust siirutavate täide tõrjeks enne õitsemist ja pärast saagi koristamist Mavrik 2Figa (3–4 ml/10 l), vahepeal on lubatud kasutada ka Neem-Azal T/Si (40–50 ml/10 l).