Aga mida teha vana maasikapeenraga? Kuidas korraldada siin viljavaheldust?

Nõu annab aiandusagronoom Väino Eskla:

"Vaheaeg vanade ja uute maasikate vahel peab olema vähemalt 4–5 aastat, sest mõned haigusetekitajad on väga vintsked. Maasikas kuulub roosõieliste sugukonda. Üldjuhul ei soovitata maasika külvikorda ristõielisi kultuure, sest neil võivad esineda maasikaga ühesugused haigused ja kahjurid. Kui maad on aga vähe ja eri köögivilju palju, ei saa ristõielisi alati vältida. Sel juhul tuleks need peenrale külvata-istutada vahetult pärast vanade maasikate väljakaevamist."

Maasikamaal võib vahelduseks kasvatada aga hoopis midagi muud. Väino Eskla annab paar head ideed, mida ta on kasutanud oma istandikus, aga mis sobivad ka väikeaia peenrale.
"Soovitan oma kogemuste põhjal kasvatada maasikamaal vahepeal näiteks keerispead, tatart või kurgirohtu, mis on ühtlasi ka väga head meetaimed ja ilusad pinnakatjad. Nii mõnigi aiapidaja peab ise mesilasi või on läheduses mesinikke. Selliste taimedega külvikord annab mitu head korraga.

Kurgirohu puhul on siiski oht, et kuna külvab end ise tohutult, hakkab ta aeda umbrohustama. Muidu on kurgirohi suur tugev taim, mis tihedalt külvates lämmatab umbrohtu ja on paksult mesilasi täis. Keerispea isekülvi teel Eestis ei kasva."

Ja veel üks tore võimalus – rukis. Tema sügavad juured kobestavad hästi maad, sügisel mulla sisse hakitud pealsed on hea orgaaniline väetis, rukis ei muutu umbrohuks. Kõigele lisaks on rukkist saanud ka trenditaim: nii mõneski moodsas aias on viimasel ajal silma jäänud lapike tuules kaunilt hõljuvaid rukkipäid.

Väino Eskla rõhutab, et ta räägib oma kogemustest, teistes tingimustes ei pruugi need abinõud sellist tulemust anda. 

Külvikordade teema on üldse keeruline. Väino Eskla: “Eri allikatest maasika külvikordade soovitusi uurides selgub, et neis on teatud vastuolud: mõni välistab ristõielised ja kartuli üldse, teiste katsekogemused pole aga midagi halba näidanud.

Soome uurijad väidavad, et ristik ja kartul maasika eelviljadena võivad suurendada mullas juuremädanikke tekitavate seente hulka, mitmeaastane muru külvikorras on aga hea paljunemiskoht traatussidele.”