Targu Talita käsiraamatutesarja ettetellimine on juba alanud. Sarja saate kahe paki kaupa tellida endale mugavalt koju siit.

9. aprill

Raamat nr 11

“Kõige vastupidavamad püsililled”

Autor Marju Reitsak

Aedniku elu on täis rõõmu vaid siis, kui ta oskab valida just enda aeda sobivad taimed. Nii jääb ära igal kevadel tekkiv frustratsioon sellest, et paljud suure õhinaga kasvama pandud taimed ei kavatsegi edeneda või on siis hoopis hinge heitnud.

Seega on hea teada, millised püsililled on kõige vastupidavamad ja millisesse aeda need sobivad. Paraku on taimede vastupidavus Eesti oludes tihti pigem suhteline, see oleneb alati mitmesugustest teguritest, millest tuleb ka raamatus juttu.

Selles raamatus tutvustame veidi erilisemaid vastupidavaid püsililli, neile sobivaid kasvukohti ja loomulikku keskkonda nende ümber – mis kokku annavad aednikku rõõmustava lilleilu.

23. aprill

Raamat nr 12

“Head ja halvad võõrliigid aias ning peenramaal”

Autorid Pille Hermann, Jaan Mettik

Kas teenitult või teenimata on võõramaistel taimeliikidel tänapäeval pigem halb maine. Ometi oleksid meie aiad, aknalauad ja köögiviljapeenrad nendeta palju vaesemad ning ilma nende piiritaguste n-ö pagulasteta ei kujutaks me oma elu tegelikult ettegi.

Uudishimulik aednik võiks kaaluda isegi mõne uue tulnuka lubamist oma krundile – seda enam, et soojenema kippuv kliima annab võimalusi ka taimedele, keda on seni peetud meie olude jaoks liiga õrnadeks. Raamatust leiategi soovitusi, milliseid vähem levinud võõramaiseid taimi tasuks oma koduaias katsetada. Mõned neist on kaunid, teised kasulikud ning kolmandad lihtsalt ootamatult põnevad.

Peale selle tuleb juttu soovimatutest tulnukatest – võõramaistest taimedest, kelle suhtes tasub olla ettevaatlik, samuti uutest haigustest ja kahjuritest, kellele üleilmastumine ning muutuv kliima on ukse avanud.

7. mai

Raamat nr 13

“Parima maitsega puu- ja köögiviljasordid”

Autor Marju Reitsak

On ammu tuntud tõde, et maitse üle ei vaielda, vaid kakeldakse. Kuid on maitseid, mis meeldivad paljudele.

Selles raamatus tutvustame Eestis kasvavaid puuvilja-, marja-, köögivilja- ja maitsetaimesorte, mille maitseomadusi hinnatakse omasuguste seas parimaks. Need on võitnud oma hea maitsega hulga konkursse ning on ka raamatu autori, Targu Talita ja Maakodu aiatoimetaja Marju Reitsaku lemmikud.

Lisaks jagab autor oma kogemustest tulenevaid soovitusi, kuidas neid vilju kasutada või säilitada.

21. mai

Raamat nr 14

“Köögiaedniku käsiraamat”

Autor Tiina Paasik

Köögiviljade ja maitsetaimede kasvatamise võimalused muutuvad iga päevaga ning tänu sellele lisandub valikusse üha uusi põnevaid liike ja sorte.

Sellest käsiraamatust leiate nõuandeid, kuidas uudseid huvitavaid köögivilju ja maitsetaimesorte valida ning kasvatada, samuti milliseid abivahendeid nendega kasutada.

Selleks et köögiviljade ja maitsetaimede kasvatamine õnnestuks, on vaja teada ka lihtsaid põhitõdesid (viljavaheldus, sobivus koos kasvada jpm). Taimede kasv, maitse ja saak oleneb paljuski sellest, kuidas me neile peenart ette valmistame, anumaid kasvumullaga täidame jne.

Raamatus on eraldi peatükk pühendatud ka maitserohelise aastaringsele kasvatamisele linnakorteri köögiaknal.

Raamatu autor Tiina Paasik on köögiviljade ja maitsetaimede kasvatamisele pühendanud palju aega, on neist enda praktiliste kogemuste põhjal kirjutanud üheksa raamatut ning pikalt töötanud köögiviljanduse õpetajana.

4. juuni

Raamat nr 15

“Kuidas kodus loodust ja raha säästa”

Autor Marju Reitsak

Kiirkäigul muutuvas maailmas võõrandume üha enam loodusest. Ümbritseva keskkonna hoidmiseks ja väärtustamiseks piisab tegelikult imeväikestest muudatustest meie igapäevases elus. Kõige ootamatum ja toredam on siinjuures see, et praktiliselt kõik need nipid aitavad säästa ka raha.

Selles raamatus vaatame lihtsaid võimalusi, kuidas enda ökoloogilist jalajälje vähendada kodus ja aias ning sealjuures raha kokku hoida. Paljud neist eeldavad selliseid käitumismustrite muutusi, mille peale niisama ei tulekski.

18. juuni

Raamat nr 16

“Kodused puhastusnipid”

Autor Jana Rand

Enamik inimesi liigitab kodused korrastustööd tüütute ja ebameeldivate hulka, kuid kui mõelda, siis annab just korrastatud ruum tõelise heaolutunde. Samuti ei pea paika müüt, et puhastustööd on hirmus rasked ja vaevanõudvad. See võib nii olla, kui puuduvad teadmised, kuidas ühele või teisele puhastamist vajavale objektile läheneda. Selles aga tulebki abiks Targu Talita käsiraamat “Kodused puhastusnipid”.

Raamatust leiab spetsialistide nõuandeid, kuidas kõige lihtsamini puhastada erinevaid pindu ja materjale ning mil moel luua korda kogu majapidamises.

2. juuli

Raamat nr 17

“Tellisahju ehitamise ja kütmise teejuht”

Autor Priit Valge

See nõuanderaamat on ühe ahju ehitamise lugu. Ehitusmeistrid jagavad juhiseid, kuidas ehitustöid planeerida, millised on võimalikud vead ja möödalaskmised, vahendavad ehitusnippe ning pakuvad ahju tehnilisi kirjeldusi. Eraldi peatükk on ahju õige kütmise ning ohutuse tagamise kohta.

Ahiküte on eluviis.

16. juuli

Raamat nr 18

“50 praktilist saunanippi”

Autor Rein Sikk

Käime saunas, et seal ihu ja hinge harida. Kuidas aga iga saunaskäik tervistavaks elamuseks, unustamatuks riituseks muuta?

50 praktilise saunanipiga raamat aitab meenutada aegumatuid teadmisi, kuidas valmistada väekas saunaviht ja valida kerisekivid. Loomulikult otsime vastust ka igavestele küsimustele, milline on leiliruumi parim temperatuur ning kui kaua ja kuidas kerist kütta. Leidub ka tänapäevastes spaades tarvilisi nippe, kuidas kahekümnest eri saunast viimast võtta või mis valguse, lõhnade ja helidega saunaskäiku täiustada. Lisaks ka ökotarkusi: mida valmistada Eesti sauna pühast kolmainsusest ehk kasest, meest ja piparmündist? Millised seebid on saunas sobivaimad? Mida peale seebi veel ihu peale määrida, mida hoopis sisse võtta?

Kõiki kirjas olevaid nippe on juba ligi 60 aastat edukate inimkatsetega testitud saunanduse väsimatu edendaja ja saunatamisest kirjutaja Rein Siku peal.

30. juuli

Raamat nr 19

“Koduköögi nipiraamat”

Autor Tuuli Mathisen

Tuntud kokaraamatute autor ja toidublogija Tuuli Mathisen jagab nippe ja soovitusi, kuidas oleks toiduvalmistamine koduses köögis mugav, ohutu ja meeldiv ning tulemus maitsev. Milline on koduse salatikastme kuldvalem ning kas sool ikka tõmbab lihast mahlad välja? Mil viisil keeta toortatart nii, et säiliks võimalikult palju kasulikku? Kuidas säilib brokoli erkroheline värvus ka pärast kuumtöötlemist?

Selles kööginippide raamatus jagatakse soovitusi parima toidu valmistamise ja kõige selle kohta, mis on hea toidu puhul võtmekomponentideks. Kõikide soovituste aluseks on aga normaalne tark toitumine, sest oleme ju see, mida sööme.

13. august

Raamat nr 20

“Toataimede ellujäämise teejuht”

Autor Jaan Mettik

Teaduslikult on tõestatud, et toataimede kasvatamine parandab toaõhu kvaliteeti ning peale selle avaldab tubane rohelus inimestele ka positiivset psühholoogilist mõju. Õnneks pole toataimede kasvatamine kuigi keeruline, eriti kui teada mõningaid põhitõdesid.

Sellest raamatust leiate näpunäited, mida arvestada uue toataime valikul, kuidas leida talle sobiv kasvukoht ning kuidas tema eest hoolitseda. Juttu tuleb nii valgusest, kastmisest kui ka ümberistutamisest. Peale selle räägime tavalisematest toataimekahjuritest.

Need, kes soovivad eriti lihtsaid lahendusi, leiavad raamatu lõpuosast valiknimekirjad sobivatest taimedest enam levinud tubastesse kasvukohtadesse.