Gjensidige kodukindlustuse tootejuhi Iris Tomingase sõnul võib säärane õnnetus tabada kõiki hooajaliselt kasutatavate suvilate ja maamajade omanikke. Enamasti saab selliseid juhtumeid siiski ennetada või vähemalt võimaliku kahju suurust oluliselt vähendada.

“Selleks, et maamaja jääks nii inim- kui ka loodusjõududest puutumata, peab iga peremees ja perenaine teadlikult suvekodu talveks ette valmistama ning kaitsma,” kinnitab Tomingas. Nii nagu iga maja, vajab ka suvekodu pidevalt hoolt, et see peaks vastu külmale talvele ja hoiaks eemale vargad.
Suvemaja talveks ette valmistades tuleks tähelepanu pöörata alljärgnevale:
  • Puhasta vihmaveetorud ja -rennid kogunenud lehtedest ning suuna vihmavesi majast eemale.
  • Tööriistad kokku ja kuuri! Ära jäta aiatööriistu hoovi vedelema. Pane need talveks kindlalt luku taha. Ripakil tööriistad meelitavad kohale vargaid, lisaks hõlbustavad need majja ja abihoonetesse sisse murdmist.
  • Tõsta toas silma alt ära ka kõik väärtuslikud esemed. Aknast nähtav kristallvaas või vanaemalt päranduseks saadud lauahõbe on kutsumata külalisele väga ahvatlev. Selle vältimiseks tuleks olulised asjad kappi asetada ja võimalusel akendele kardinad ette tõmmata.
  • Uksed ja aknad korda! Suvila turvaliseks muutmine algab vastupidavast uksest ja korralikust lukust. Kindlasti kontrolli, kas aknad ja raamid on terved ning korralikult suletud.
  • Veendu elektrijuhtmete korrasolekus! Aegu näinud juhtmed võivad tekitada lühise ja põhjustada tulekahju. Hea oleks kogu suvemaja elektrisüsteem välja vahetada ja pikemaks ajaks suvilast lahkudes elektrivool kindlasti välja lülitada.
  • Kontrolli katust ja küttekeha. Vajadusel kutsu korstnapühkija, kes kontrolliks ahju korrasolekut, puhastaks korstna ja lõõrid. Soovitatav on ahjuküttega maja aeg-ajalt ka talveperioodil kütta.
  • Tühjenda torustik veest! Nii väldid torude külmumist, lõhkemist ja veelekkeid.
  • Võimalusel ümbritse maja korraliku aiaga. Hoia suvemaja postkast ja prügikast tühjad. Nii ei jää muljet, et maja seisab pikka aega tühi ja hooleta.
  • Naabrivalve aitab. Tugev naabrivalve võib takistada nii varaste tegutsemist kui ka ära hoida õnnetustest tekkivaid suuremaid kahjusid. Hoia alaliste naabritega häid suhteid ja anna neile teada, kui pikemalt eemal oled. Hea naaber hoiab majal silma peal ja teavitab tekkinud kahjust kiirelt omanikke.
  • Paigalda hoovi või maja külge kaamerad, mõni lokaalne signalisatsioon või liikumisanduriga valgusti. Lisaseadmete kasutamine ei hoia küll alati vargaid eemale, kuid võib oluliselt vähendada nende tegutsemist.
  • Meelerahu tagamiseks kindlusta suvemaja ja selles olevad esemed. Kindlustuslepingu sõlmimisel veendu kindlustatavate hoonete ja vara väärtuses. Selgita koos spetsialistiga võimalikke kindlustuslahendusi. Juhul kui plaanid soetada suuremaid tööriistu, midagi renoveerida või juurde ehitada, teavita sellest ka oma kindlustust. See tagab õiglase hüvitise vastavalt hoone ja esemete reaalsele väärtusele.