Näiteks puismailasi, mida on saada nii suuri lopsakaid värviliste õitega puhmaid kui ka väikesi tihedaid mättaid. Oranžide viljadega tuliastlad toovad anumasse sooje toone, mehisel naistepunal on vahvad punased viljad. Ka hariliku kanarbiku uued sordid pakuvad üllatusi oma vormiga.

Kindlasti tasub sügisvaasi lisada ka mõni kõrreline, mille puhmikud annavad istutusele liikuvust ja õhulisust. Enamik kõrrelisi jääb kauniks ka pärast seda, kui õuevaasi on kimbutanud miinuskraadid.

Väikesed värvika lehestikuga lehtpõõsad nagu Thunbergi kukerpuud ja Fortune’i kikkapuud on samuti sügisvaasis teretulnud. Helmikpööriste värvilised igihaljad lehed püsivad kaunid aga kevadeni.

On päris palju taimi, kellele just meeldibki sügise niiskus ja jahedus. Mitmed neist elavad üle isegi kerged miinuskraadid, ning kui ei lähe väga külmaks, võib õues olev lilleanum oma ilu hoida aastavahetuseni ja vahel kauemgi.

Sügisel võib kergesti unustada lilli kasta, sest on jahe ja tihti sajab. Kuid läbi tiheda lehestiku vihmapiisad mullani ju ei jõua! Liiga hoolas aednik võib oma lillenõud aga hoopis üle kasta, kui ta ei arvesta, et jaheda niiske ilmaga püsib niiskus mullas hulga kauem kui soojal suvel.
Kui on oodata mõnd külmemat ööd, visake anumale peale katteloor. Aga kui taevast kallab pidevalt vett, tõstke anum varju alla, sest märjas ligunedes kaob lehe- ja õieilu ruttu.
Aianduskeskuse Hortes väljapaneku juht Tiina Viik kujundas halliks hilissügiseseks ajaks Maakodule viis värvikat taimeanumat. Neist saab häid vihjeid, kuidas taimi omavahel kokku sobitada ning milliseid potte võiks sügisel õues kasutada.

Minimalistlikud vaasid modernse maja juurde

Sügiskompositsioon

Vahel piisab vähesest, et saavutada mõjuv tulemus. Moodsa kandilise maja juurde valige samuti kandilised lilleanumad. Ühe asemel pange kaks, sest kordusmoment töötab alati!
Kõrgemas vaasis on puismailase lopsakas puhmas, madalamas kanarbikud. Igihaljaste lehtedega puismailased on kääbuspõõsad, mis elavad edukalt üle lühiajalise kerge külma, kuid õues nad siiski kevadeni vastu ei pea.

Romantiline hall ja roosa

Sügiskompositsioon

Tumehalli antiikse ilmega vaasi valiti punastes toonides taimed: Thunbergi kukerpuuu ‘Roseglow’ väike põõsas, veinpunaste lehtedega helmikpööris, punaseõieline kanarbik. Heledust ja põnevat struktuuri lisab hõbehall padipõõsas. Peale viimase on kõik taimed külmakindlad. Miinuskraadidega padipõõsas küll hukkub, aga tema kaunis värv ja vorm säilib kevadeni.

Halli anumaga sobitub hästi ka suur hall küünlalatern, kus hämaruse saabudes on tore süüdata elav tuli.

Särtsakas oranž valgega

Sügiskompositsioon

Kõrge vaas ja madal kauss moodustavad toreda paari. Siin on mängitud kordusefektiga: anumates korduvad nii värvid kui taimed. Oranž kauss paneb tuliastla oranžid viljad veelgi enam särama, kõrge valge vaas aga lisab heledust valgeõielisele kanarbikule.

Õhulisust ja liikumist annab nii all kui ülal hiidhirss, mille peenikestel vartel on toredad pudeliharju meenutavad õisikud.

Aga mis taim on see, mille varred turritavad vahvalt ülespoole nagu kandilised rohelised sõrmed? Ei tuleks selle pealegi, et tegu on hariliku kanarbikuga. See on uus sort ‘Skyline Stockholm’ (aretatud 2011). Nimetatud sort ei õitse, tema võlu on omapärases vormis. Üllatusmomenti pakub kõrge kanarbikusammas – uus sort ‘Beauty Lady’.

Kõrge valge Elho pott on ühtlasi ka valgusti. Selle alumisse ossa on paigutatud lamp, mis kumab mahedalt läbi poti seina. Pimedal sügisõhtul on koju kohe hulga toredam tulla!

Maalähedane korv

Sügiskompositsioon

Suur punutud korv sobib hästi maakodusse. Siin on mängitud rohelise eri toonidega. Suureviljaline küpress ‘Goldcrest Wilma’ valiti oma rõõmsa erkrohelise värvi pärast, aga tema hukkub miinuskraadidega. Küpressi võib edukalt asendada aga mõne muu koonilise kujuga okaspuuga, näiteks hiina kadakaga ‘Stricta’.

Kohevad kollakasrohelised “sabad” kuuluvad puis-eerikale ‘Albert’s Gold’. See liik on Eesti oludes külmaõrn. Väike roheline mätas tema ees on puismailane ‘Green Globe’.

Rohelusse toob põnevat struktuuri oma ülespoole turritavate kandiliste “sõrmedega” kanarbiku uudissort ‘Skyline Stockholm’.

Heledust lisab värd-eerika ‘White Perfection’. Ta õitseb varakevadel, kuid juba sügisel näitab oma värvunud õiepungi. Igihaljas värd-eerika on täiesti külmakindel. Korvi keskel säravad mehise naistepuna ‘Ignite Red’ punased viljad.

Heledust pimedasse aega

Sügiskompositsioon

Hämaratel päevadel tasub panustada valgele värvile, sest see paistab kõige paremini välja. Rõdukasti valitigi valgete õite, viljade ja valgekirjude/hõbehallide lehtedega seltskond (vasakult): Fortune’i kikkapuu ‘Harlequin’, padipõõsas, teravatipuline talihali, alpikannid ja kanarbikud. Paremal otsas kõrguv kanarbikusammas ‘Beauty Lady’ mõjub vahvalt nagu väike lumine kuuseke.