Anname siinkohal kuus kasulikku nippi, mida tasuks rakendada iga paari kuu tagant.

Madrats peab olema puhas. Eemalda kate ja kontrolli, kas madratsi pinnal on plekke või määrdunud kohti. Eemalda mustus pehme mööbli puhastamiseks mõeldud šampooni või õrna seebilahusega. Enne uuesti kasutusele võtmist peab madrats olema täielikult kuivanud.

Keera ja pööra madratsit aastaaegade vaheldudes. Keera ja pööra madratsit iga kolme kuu tagant - algselt jalgade pool olnud osa keera pea poole ning madratsi alumine pool pealmiseks. Ning järgmisel korral vastupidi. Taolise keeramise ja pööramise tulemusel vajuvad madratsid ühtlaselt, neisse ei teki pidevalt ühes kohas magamise tulemusena äravajunud kohti. Piisav on ka see, kui keeata-pöörata madratsit kaks korda aastas (kuue ku tagant).

Vii madrats päikese kätte. Madratsit ei pea panema õue, piisab ka selle asetamisest läbi akna paistva otsese päiksevalguse kätte. Päiksevalgus desinfitseerib madratsit. Kui oles puhastanud mõne pleki, siis paiguta madrats päikese kätte enne ümberkeeramist.

Puhasta madrats tolmuimejaga. Isegi siis, kui madrats on kogu aeg kaetud, on kasulik puhastada seda tolmulestade eemaldamiseks tolmuimejaga. Pärast katte eemaldamist ja madratsi ümberpööramist või selle paigutamist päikse kätte puista madratsile veidi kuivatatud lavendlit või söögisoodat – see hoiab magamisaseme värskelt lõhnavana ning aitab uinuda. Lavendli või sooda eemaldamiseks kasuta tolmuimejat.

Kata madrat madratsikattega. Kate kaitseb madratsit ning seda on tunduvalt kergem pesta kui tervet madratsit. Parima tulemuse saavutamiseks kasuta spetsiaalset tolmulestadevastast madratsikatet.

Vaheta voodilinu regulaarselt. Soovitatav on vahetada voodipesu kord nädalas, see aitab ära hoida mustuse kogunemise madratsisse ning tolmulestade paljunemise.

Allikas: Textelle.ee