Isetegemise rõõm on tore, kuid tõsisasi on see, et kodus kokku segatud puhastusvahendid on vähemefektiivsemad, kui need, mida poes müüakse. Ja kui kõigi koostisosade maksumuse kokku arvutad, võivad kodused vahendid ka kallimaks osutuda.

  • Kasutad sulgedest valmistatud tolmuharja.

Kahjuks on see töövahend suhteliselt ebaefektiivne ning ajab tolmu vaid laiali. Parim vahend tolmukogumiseks on mikrofiiberkiust lapp.

  • Pesed aknaid päikesepaistelise ilmaga
Jah, see võib olla küll pesija seisukohast palju meeldivam, kuid päikesega muutub aknaklaas soojaks ning kuivab enne, kui sa jõuad selle ära kuivatada. Kuivamisest tekivad aga triibud, mille mahanühkimiseks pead lisavaeva nägema. Pese aknaid pilves ilmaga.
  • Käid elamises ringi välisjalanõudes.

Välisjalanõude jalast võtmine siseruumides on koristamise seisukohalt üks targemaid asju, mida sa teha saad. Nendega tuppa toodav tolmu hulk on tegelikult üüratu ning selle koristamisele kulub hea hulk aega.

  • Unustad tolmuimeja puhastamata.

Kui sa tolmuimejat regulaarselt ei puhasta ega tolmukotti vaheta, siis keerutad tegelikult tolmu ringi, selle asemel, et see kokku imeda. Tolmukotti tuleks vahetada siis, kui kolmandik sellest on täis. Kui tolmuimeja on kotita, tühjenda kogumiskast pärast igakordset kasutamist.

  • Sa ei lase kahhelpõranda puhastusvahendil sisse imbuda.

Enne, kui puhastusvahendi maha pühid, lase sel vuugivahedes paar minutit mõjuda. Sisseimbunud vahend pehmendab mustust ning seda on kergem maha nühkida.

  • Alahindad vannitoaventilatsiooni kasulikkust.
Koristamiseks kuluvat aega on võimalik vannitoa arvelt üsna palju kokku hoida. Kuidas? Lülita vannitoa ventilatsioon iga kord enne duši alla minekut kindlasti sisse ja jäta see hiljem veel 15-20 minutiks tööle. Ventilatsioon eemaldab niiskuse ning hallitust, millega võitlema peaksid, ei teki üldse või tekib tunduvalt vähem.
  • Pihustad puhastusvahendit otse pindadele.

Sel moel tekitad aga olukorra, et hiljem kinnitub pinnale hoopis rohkem tolmu ning sa pead uuesti koristama hakkama. Et sodi „ligitõmbavaid“ pindu mitte tekitada, pihusta puhastusvahendit lapile ja pühi pinnad lapiga üle.

  • Lased majapidamistöödel käest minna.

Mõnikord on tunne, et sel nädalal ei jaksa koristada või pole selleks aega. Kuid kui järgmisel nädalal koristama hakkad, tuleb teha topelttöö, sest kodu on olnud pikemat aega koristamata. Koristamine võib küll üdini tüütu tunduda, kuid sunni ennast tagant ja lõpuks oled tulemusega rahul.

Allikas: housebeautiful.co.uk