Kõik algas päevast, kui pereisa Valdo kaotas töö. Kuldsete kätega ehitusmees ei suutnud jõude kodus istuda. Kõik oli juba tehtud: Valdo oli ehitanud Pärnu linna külje alla Tori valda maja, mis oli viimse liistu ja terrassipiirdeni valmis. Kuid varem vaiksesse ja rahulikku eramajade piirkonda kerkisid aegamööda uued elamud, vaikust ja rahu enam polnud.

“Mina tahan minna maale elama!” ütles Valdo abikaasale otsustavalt. Piretile see mõte ei meeldinud. “Kui ma üldse kuhugi lähen, siis ainult siia lähedusse,” viipas ta käega. Hiljem selgus, et just sealpool, kuhu Piret käe sirutas, nende uus kodu asuski.

Nad teadsid, et suurte kuuskede ja jõe lähedal on müügis üks veidra välimusega maja. Veider seetõttu, et pool maja oli kenasti korda tehtud ja rootsipunaseks värvitud ning nägi välja nagu Bullerby laste kodu. Teine pool oli aga räämas, kasimata ja ajahambast armutult puretud. Maja elas keerulist elu. Kõnekas on ainuüksi tõsiasi, et kaebusi ja dokumente oli vallavalitsuses Paisjärve talu kohta terve riiulitäis.

Ent läks nii, et Valdo ja Piret müüsid oma maja maha ja ostsid pool Paisjärve talust – kaunima ja elamiskõlbliku poole. Nende tütar Riin ja väimees Jüri müüsid Pärnu korteri ja said räämas majapoole omanikeks.

Pereisa Valdo jaoks on see juba kolmas maja, mille ta on oma kätega ehitanud. Ütlus, et esimene maja ehita vaenlasele, teine sõbrale ja kolmas iseendale, peab tema puhul igati paika.

Väimees Jüri on insener ja tema abi on ehitusel hindamatu. Valdo ütleb, et kui enne sai materjalid niisama paika, siis nüüd käib kõik inseneri valvsa pilgu alt ja arvutustest läbi. Pireti ja Riinu hooleks on planeerimine ja kodu kujundamine. “Minu hakkaja ema Piret on võimeline mistahes oludest kodu välja võluma. Sellise hubase ja ilusa, milles pesitseb suur kodutunne,” ütleb Riin.

Maakodu elab Paisjärve talu taassünnile kaasa. Iga kuu saavad meie lugejad teada, mida on pererahvas majaehitusel ette võtnud ja kuidas see on läinud.

Paisjärve talu tööd ja tegemised paneb kirja peretütar Riin. Tema kirjutisi saate lugeda Maakodu veebist. Maakodu märtsinumbris ilmnud lugu saad lugeda SIIT.