Segisti asukoht

Köögisegisteid saab paigaldada kahel viisil. Kõige levinum on paigaldada see töötasapinnale või valamu pinnale. Teine, natuke vähem levinud võimalus on paigaldada segisti seinale.

Segisti kõrgus

Paigalduskohta arvesse võttes valige segisti suurus arvestades järgnevate mõõtudega:

  • Valamu sügavus. Kui valamu ei ole väga sügav, valige pigem kõrgem segisti, kuna madalat ei ole sellisel juhul väga mugav kasutada.

Sügava valamu puhul tuleks aga silmas pidada, et segisti ei tohi olla liiga kõrgel, kuna voolav vesi pritsib. Seepärast tuleks kindlasti enne hinnata valamu sügavust ja vastavalt sellele valida ka segisti kõrgus.

  • Kööginõude kõrgus. Kui kastrulid on kõrged või olete harjunud teekannu veega täitma, asetades selle valamusse, on mugavam paigaldada kõrge segisti. Selle abil on kergem ka vaase täita.

Kuid kui see pole esmatähtis ja kõrgeid potte majapidamises pole, piisab ka keskmise kõrgusega või madalast segistist.

Segisti käepidemed

  • Alla keeratav käepide. Vesi hakkab voolama, kui käepide keerata alla.
  • Küljele avanev käepide. Kraan avaneb käepideme avamisel küljele, kõige sagedamini paremale poole.
  • Eraldi käepide. Segisti käepide on paigaldatav mitte segistile, vaid töötasapinnale või valamule. See võib olla suurepärane disainielement.
  • Nupp. Vähem harjumuspärane, kuid mugav kasutada.

Kokkuvõtteks võib käepide olla paigaldatud nii paremale, vasakule või hoopis kraani kohale. Valik on lai!

Lisatarvikud

Soovi korral on võimalik segistile juurde tellida erinevaid lisatarvikuid:

  • Väljatõmmatav otsik. Köögisegisti otsa paigaldatud väljatõmmatava voolikuga otsik on väga mugav, et täita näiteks suuremaid kastruleid neid valamusse panemata. Lisaks muudab see ka nõude pesemise palju paindlikumaks ja mugavamaks.
  • Vee filtreerimine. Kuigi Eestis on ühisveevärgi vesi igati joogikõlbulik, valitakse mõnikord kööki segisti koos vee filtreerimise võimalusega. Sõltuvalt tootjast ja mudelist võib see olla nii lisasegisti kui ka spetsiaalne segisti koos integreeritud filtri ja ühe jooksutoruga.
  • Segisti jooksutoru pöördenurk. Kasutades valamut on tihti vaja segisti jooksutoru keerata erinevas suunas, mistõttu on jooksutoru pöördenurk üsna mugav lahendus. Sõltuvalt tootjast ja mudelist võib segisti jooksutoru pöördenurk olla erinev – see võib ulatuda isegi 360 kraadini.
  • Vee säästmine. Kui vee säästmine on teie jaoks oluline, soovitame enne segisti ostmist uurida selle vooluhulka (mõõdetav: liitrit minutis). Mida väiksem see on, seda säästlikum on segisti.
  • Painduv segisti. Kui valamu on paigaldatud akna juurde, võite valida painduva segisti – nii saate segisti mugavalt eest lükata, et näiteks akent avada.

Segisti disain

Köögisegistite disainivalik on nii lai, et igaüks leiab kindlasti endale sobivaima. Valida on erinevatest materjalidest (roostevaba teras, messing, vask, pronks jne) ja stiilis (klassikalised, modernsed) segistite vahel.

Segisti hooldamine

Köögisegisti ei vaja erilist hooldust – piisab, kui puhastate seda aegajalt spetsiaalsete katlakivi vastaste vahenditega (sobivad ka äädikas ja sidrunhape). Kui segisti otsik on eemaldatav, on soovitatav sedagi puhastada.

Allikas: K-Rauta