USA-s Californias on El Niño tormide ja erosiooni mõjul tekkinud olukord, kus tänavajagu elumaju on kohe-kohe (jaanuaris 2016) kaldast alla lainetesse kukkumas.

Aastal 1989 ühe majaga niiviisi juba juhtuski.

Mis on El Niño?

See on nähtus, mis seisneb Vaikse ookeani idaosa pinnakihi soojenemises, millega kaasnevad vihmasajud tavaliselt kuiva kliimaga Peruu ja Ecuadori rannikul, põuad Austraalias jne.

El Niño esineb keskmiselt kaks korda kümne aasta jooksul (tavaliselt 4-7 aasta järel). Nähtuse põhjustab püsivate tuulte suunamuutus.

Tavaliselt puhuvad tuuled piki Lõuna-Ameerika rannikut lõunast põhja ning keeravad ekvaatorile lähenedes läände ehk avaookeani suunas. Vee ärakanne pinnakihist põhjustab Lõuna-Ameerika rannikul tõusuhoovuse ehk külma ning toitaineterikka vee ookeanisügavustest ülespoole liikumise, mis muudab Vaikse ookeani idaosa heaks kalastuspiirkonnaks.

El Niño korral muutub olukord vastupidiseks. Püsivad läänekaartetuuled toovad Lõuna-Ameerika läänerannikule sooja ning toitainetevaese vee, mille tõttu kaovad kalad ning muutub kliima mitmel pool maailmas.

Allikas: Wikipedia